Siirry pääsisältöön

Uusi diagnoosi

 Otsikkoni on tyypillistä klikkijuornalismia, jolla saadaan heti reaktio aikaan lukijassa. Omalla kohdallani tuo otsikko ei olisi mikään ihme, koska diagnoosilistani on keskivertoa pidempi. Tällä kertaa kyse on itse tekemästäni diagnoosista ja oikein hämmästyin, kun ominaisuutena pitämäni piirre saikin hienon nimen; misofonia. 

Olen ehkä jo aiemmin kirjoittanut, että olen herkkä äänille, ärsyttäville äänille. Ja sellaisia ovat mm. syömisen äänet, kellon tikitys tai mikä tahansa poikkeava toistuva ääni. Lapin mökillä ja äitini keittiössä minun on pakko poistaa kovaa naksuttavista kelloista patteri. Kukaan muu tuskin edes kiinnittää asiaan huomiota. Minulta se vie kaiken huomion. Minulle pahin kidutuskeino voisi olla tippuva vesihana. Myös kovat äänet ja melumaisema saavat sykkeen kohoamaan. Misofoniassa aivojen etulohkossa tapahtuu muutos ja kuuloaistimus yhdistyy tunteeseen. En tiedä misofonian perinnöllisyydestä, mutta tiedän ainakin 2/3 tyttäristäni olevan ääniherkkiä. Sorry, tytöt. 

Toisaalta tykkään, kun minulla on radio päällä tai kuuntelen paljon äänikirjoja. Niitä on tullutkin kuunneltua jo 48 tänä vuonna. Perinteisiä kirjoja olen kahlannut 30. Kuuntelen lenkillä, pihapuuhissa, autolla ajaessa ja ruokaa laittaessa. Ehkä olen kyllästynyt omiin ajatuksiini ja täytän ajatukset mieluummin muiden tarinoilla. 

Olen rakastunut kansallispuistoihin ja luontopolkuihin. Oikein meinaa sydän pakahtua, kun saan taivaltaa koiran kanssa pitkin metsäisiä maisemia. Viime viikolla lähdin Repovedelle ja päätin kokeilla uutta reittiä. Ihmettelin jossain vaiheessa, että kylläpä on kehnosti näkyvä polku, joka sitten kohta hävisi kokonaan. Onneksi oli kauniit maisemat, voimia, google maps ja paljon mustikoita. Taivalsin polutonta metsää reilun tunnin sadan hirvikärpäsen kanssa. Lopulta löysin reitille ja leiripaikalle. Oli voittafiilis, kun vielä sahasin ja hakkasin polttopuut nuotioon, että sain yhden makkaran paistettua. 


Viime viikonloppuna ajelimme veneellä tutustumaan Päijänteen kansallispuistoon. Rantauduimme Kelventeen saarelle hienolle hiekkarannalle. Söimme eväät ja teimme pienen kävelylenkin. Saari on kapea ja ehkä 9 kilometriä pitkä. Paikka paikoin on hienoja hiekkarantoja ja saaren keskellä kulkee hyvin merkitty luontopolku. Huomenna lähden tutustumaan Leivonmäen kansallispuistoon Jyväskylän lähellä. Syyskuun alkua maltan tuskin odottaa. Silloin lähden kolmen kaverini kanssa Äkäslompoloon. 

Niin se on, että jotain pitää menettää, että sitä osaa arvostaa. Ehkä siksi nautin niin kovasti, kun nyt jaksan kiivetä jyrkkiäkin mäkiä ja loivemmat portaat menevät sujuvasti. Toki matkat ovat minun jaksamiseni mukaisia 4 - 9 kilometriä. Teimme retken Repovedelle myös 2,5 vuotiaan tyttärentyttären kanssa. Hän käveli superreippaasti kolmisen kilometriä. Loppumatka meni rinkassa laulaen Elefantti-laulua.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Asiakaskokemuksia Valiolta ja leffoista

Hyvä asiakaskokemus Perheeni suosikkijuusto on Oltermanni. Sen säilyttäminen ilmatiiviisti on aina ollut haaste. Muistin, että joskus oli myynnissä erikoiseriä juustoja pyöreässä muovirasiassa. Laitoin Valiolle palautetta, että toivoisin niitä jälleen myyntiin tai muuta vinkkiä säilytykseen. Muissa juustoissa on mm. näppärä tarra sulkemiseen. Meni kolme päivää ja postilaatikossa oli näppärä muovikansi. Loistavaa ja nopeaa reagointia pulmaani.  Oscarin arvoisen elokuvan etsintää Olen taas kuluttanut Finnkinon penkkejä parin leffan verran. Ensin kävin katsomassa Talvisen tarinan, joka on maaginen aikuisten satu. Kuten sadussa aina, tässäkin hyvä voittaa pahan. Pisteitä tulee aina automaattisesti kaikille New Yorkiin sijoittuvile leffoille.  Eilen kävin katsomassa The Monuments Menin. Olin odottanut sitä kovasti nähtyäni trailerin useasti. Ja tietysti George Clooneyta katsoisi pari tuntia mukavassa penkissä karkkeja syöden vaikka still-kuvana. Elokuva ei saanut hyviä arvosteluita kriitiko

Mitä eroa on pohjalaisella naisella ja terroristillä?

No, terroristin kanssa voi neuvotella. Ajattelin kirjoittaa jotain Naistenpäivän kunniaksi ja sitähän ei voi tehdä ilman viittauksia omiin juuriinsa. Pitäisi varmaan kirjoittaa tärkeistä asioista, kuten lapsiavioliitoista, ihmiskaupasta, tyttöjen kouluttamista, perheväkivallan uhreista jne., mutta päätin ottaa henkilökohtaisemman näkökulman. Jotenkin tämä elämänvaihe on sellainen, että en nyt kestä ahdistavia ja raskaita aiheita. Jatkan siis pohjalaisuuden teemalla, koska se on niin voimakkaasti leimannut omaa elämääni naisena.   Perheessämme oli kolme tytärtä, joista minä olen keskimmäinen. Isäni sanoi, että neljän naisen kanssa pärjää, kun pitää lompsan auki ja suun kiinni. Hän kyllä piti hyvin periaatteestaan kiinni. Aina, kun käväisin liikkeessämme, laittoi hän käden takataskussa olevalle lompakolle ja kysyi "Paljonko?". Sanotaan, että isän tapa kohdata tyttärensä, muovaa eniten itsetuntoa. Kyllä sinä olet fiksu tyttö ja pärjäät varmasti elämässä. Ei sinusta koskaan

Sinä pieni urhea nainen

                                                                           Nukkumaan käydessä ajattelen: Huomenna minä lämmitän saunan, pidän itseäni hyvänä, kävelytän, uitan, pesen, kutsun itseni iltateelle, puhuttelen ystävällisesti ja ihaillen, kehun: Sinä pieni urhea nainen, minä luotan sinuun. Eeva Kilpi Kylläpä on kulunut pitkä aika, yli kaksi kuukautta, kun olen viimeksi kirjoittanut mitään. Olen jo saanut huolestuneita kyselyitä voinnistani. Älkää olko huolissanne. Kaikki on oikein hyvin. Jostain syystä yleinen innostukseni kirjoittamiseen on ollut kateissa.  Joulu sujui varsin perinteisesti mökillä, mutta aiottua pienemmällä kokoonpanolla. Uusi vuosi vietettiin tuttavien luona Rukalla ja sieltä ajeltiin Lapin maisemia ihaillen Äkäslompoloon. Viikko tarjosi vaihtelevia säitä, kuten usein tammikuussa. Olen käynyt Ylläksellä 44 vuotta ja oli varmaan ensimmäinen kerta, kun tunturin huipulla oli tyyntä. Alkuviikosta inversio oli voimakas ja se aiheutti suuret lämpötilan vaihtelut.