Siirry pääsisältöön

Meaningfulness

Elämän merkityksellisyys syntyy siitä, 
että tekee itsestään merkityksellisen 
muille ihmisille.

Frank Martela, Elämän tarkoitus

Olen varmaan kyllästymiseen saakka jo näissäkin kirjoituksissa pohtinut elämän tarkoitusta ja merkityksellisyyttä. Se on johtunut siitä, että työstä pois jäämisen jälkeen, on ollut pakko luoda itsensä uudelleen. Miksi minun kannattaa nousta joka aamu sängystä ja millä ajatuksilla painan illalla pääni tyynyyn? Olenko hyödyntänyt tämänkin arvokkaan päivän tarpeeksi hyvin? 

Olin jo päässyt eroon suurimmasta eläkkeelle jäämisen tuskasta ja löytänyt elämään paljon kiinnostavia asioita. Tuntuu, että kattila oli alkanut poreilemaan sopivalla tavalla ja olin vain odottanut kiehumista ja uusien asioiden syntymistä. Sitten korona heitti takaisin lähtöruutuun. Olen ollut nyt kolme ja puoli kuukautta mökillä käytännössä yksin. Joka päivälle on löytynyt paljon tekemistä ja aika on tullut pitkäksi ehkä pari hassua kertaa, mutta muuten olen viihtynyt hyvin omassa mainiossa seurassani. Silti on tuntunut, että tiimalasissa valuu hiekka ihan hukkaan. Onko kaikella pikku puuhastelullani mitään merkitystä? Siksi tartuin innolla Frank Martelan uusimpaan kirjaan. Ehkä sieltä tulee synninpäästö siitä, että kyllä voin kukkapenkkejä uudistamalla tai nikkaroimalla elää täyttä, merkityksellistä elämää. Ja sainkin monta oivallusta ja ymmärryksen, miksi olo tuntui hiukan eksyneeltä. 
Martelan mukaan elämän tarkoitusta on meidän yksilöiden ihan turha pohtia. Se on isompi yhteiskunnallinen missio, kun taas elämän merkityksellisyys on meidän kunkin sisäinen, yksilöllinen asia. Kukaan ei ulkopuolinen ei voi arvioida, elänkö minä merkityksellistä elämää. 

Martelan mukaan elämän merkityksellisyys muodostuu kolmesta psykologisesta perustarpeesta:
  • Autonomian tarve
  • Kyvykkyyden tarve 
  • Yhteenkuuluvuuden tarve
Hän lisää listaan myös Hyväntahtoisuuden. Hahmottelen nyt näitä tarpeita omasta näkökulmastani. 

Autonomian tarve
Se on tunne, että olen oman elämäni herra. Voin tehdä valintoja ja minulla on mahdollisuus ilmaista itseäni. Tähän kohtaan voin laittaa rastin ruutuun, kunhan ymmärrän, että se koskee vain niitä asioita, joihin voin itse vaikuttaa. On aina asioita, joihin en voi vaikuttaa ja ne on hyvä tunnistaa. Voin kuitenkin valita asenteeni niitäkin kohtaan. Minulla on perussairauteni, mutta voin tehdä paljon asioita edistääkseni hyvää kuntoa ja mieltä. 

Kyvykkyyden tarve
Nautin, kun voin harjoittaa kykyjäni ja opetella uusia asioita. Työelämässä tämä tarve täyttyy helpolla, mutta näin vapaarouvana se vaatii ponnisteluja. Miten löytää aktiviteetteja, joissa voi kokea kyvykkyyttä, taituruutta ja taidokkuutta. Tänä keväänä se on ollut nikkarointi, jopa siinä määrin, että nyt olen saanut molempiin kyynärpäihin en tennis- vaan ruuvarikyynärpään. Nautin suunnattomasti, kun suunnittelen uusia huonekaluja tai onnistun uudistamaan terassin kaiteet ajatusteni mukaisiksi. Mutta onko niillä puuhilla oikeasti merkitystä, vai onko se vain ajan tappamista? Merkitsevätkö tuotokset kenellekään muulle mitään? Ei niiden tarvitsekaan, koska merkityksellisyys tulee minun sisältä, ei muiden mielipiteistä. Tämän tarpeen toteutus on ehkä lähimpänä omaa työminäänikin, kehityspäällikköä. Tykkäsin ideoida ja toteuttaa. Mieheni kasvoille tulee aina jännittynyt ilme, kun aloitan miettineeni jotain uutta. Se, kun yleensä tietää apumiehen hommia hänellekin. 

Yhteenkuuluvuuden  eli läheisyyden tarve
No, tässä on se akilleen kantapää, miksi elämä on tänä keväänä välillä tuntunut merkityksettömältä. Hiipuneet sosiaaliset suhteet ja läheisyys. En ole vuosiin puhunut yhtä paljon puhelimessa, mutta ei se korvaa live-tapaamisia ja tuntien höpöttelyä ystävien kanssa. Ihmissuhteet on kuitenkin tärkein merkityksellisyyden luoja. Välittää muista ja tuntea itse olevansa välittämisen kohde. Se tunne, että on tärkeä joillekin. Se on myös tarve kuulua erilaisiin yhteisöihin. 

Esi-isille tämä oli helppo rasti, kun samassa taloudessa asui useita sukupolvia ja viimeistään kylän kirkossa nivottiin koko seurakunta yhdeksi virreksi, niin hyvässä kuin pahassa. Nyt elämme ydinperheissä ja pätkätöissä. Yhteisönsä voi valita kiinnostuksensa mukaan ja se voi olla vaikka urheiluseura tai yhdistystoiminta. Toisaalta nykypäivänä on myös helppo jäädä sosiaalisten piirien ulkopuolelle ja se se vasta aiheuttaakin merkityksettömyyttä. Tämän parin vuoden aikana olen kovasti kaivannut yhteisöä, johon kuulua. Sama kunto- tai joogasali eivät täytä sitä aukkoa. 
Hyväntahtoisuus
Kaikkien tutkimusten mukaan muiden auttaminen lisää eniten onnellisuutta ja merkityksellisyyden tunnetta. Miten tämä sitten toimii omalla kohdallani? Kyse on halusta tehdä hyvää, vaikuttaa myönteisesti muiden elämään. Olen kovasti yrittänyt luoda ympärilleni positiivisuutta ja auttaa niitä ystäviä, jotka ovat joutuneet elämässään haasteiden eteen. Kannustamista, kiinnostuksen osoittamista, rohkaisua ja toivon luomista. 

Jonakin päivänä musiikki loppuu.
Kukaan ei tiedä , mitä sen jälkeen tapahtuu.
Mutta hiljaisuuden odottelussa ei ole mitään järkeä.
Jos luet tätä, musiikki soi yhä sinulle.
Mene siis tanssimaan.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Jonakin päivänä elämä loppuu.
Kaikkina muina päivinä se ei lopu.
Kaikkina muina päivänä voimme nauttia kauneudesta,
rakentaa merkityksellisyyttä ja 
maistella elämän pieniä herkkuja. 
Merkityksellinen elämä on elämä,
joka on virittänyt huomaamaan 
jokapäiväisen elämän pienet ihmeet. 

Frank Martela: Elämän tarkoitus (Gummerus 2020)


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Asiakaskokemuksia Valiolta ja leffoista

Hyvä asiakaskokemus Perheeni suosikkijuusto on Oltermanni. Sen säilyttäminen ilmatiiviisti on aina ollut haaste. Muistin, että joskus oli myynnissä erikoiseriä juustoja pyöreässä muovirasiassa. Laitoin Valiolle palautetta, että toivoisin niitä jälleen myyntiin tai muuta vinkkiä säilytykseen. Muissa juustoissa on mm. näppärä tarra sulkemiseen. Meni kolme päivää ja postilaatikossa oli näppärä muovikansi. Loistavaa ja nopeaa reagointia pulmaani.  Oscarin arvoisen elokuvan etsintää Olen taas kuluttanut Finnkinon penkkejä parin leffan verran. Ensin kävin katsomassa Talvisen tarinan, joka on maaginen aikuisten satu. Kuten sadussa aina, tässäkin hyvä voittaa pahan. Pisteitä tulee aina automaattisesti kaikille New Yorkiin sijoittuvile leffoille.  Eilen kävin katsomassa The Monuments Menin. Olin odottanut sitä kovasti nähtyäni trailerin useasti. Ja tietysti George Clooneyta katsoisi pari tuntia mukavassa penkissä karkkeja syöden vaikka still-kuvana. Elokuva ei saanut hyviä arvosteluita kriitiko

Mitä eroa on pohjalaisella naisella ja terroristillä?

No, terroristin kanssa voi neuvotella. Ajattelin kirjoittaa jotain Naistenpäivän kunniaksi ja sitähän ei voi tehdä ilman viittauksia omiin juuriinsa. Pitäisi varmaan kirjoittaa tärkeistä asioista, kuten lapsiavioliitoista, ihmiskaupasta, tyttöjen kouluttamista, perheväkivallan uhreista jne., mutta päätin ottaa henkilökohtaisemman näkökulman. Jotenkin tämä elämänvaihe on sellainen, että en nyt kestä ahdistavia ja raskaita aiheita. Jatkan siis pohjalaisuuden teemalla, koska se on niin voimakkaasti leimannut omaa elämääni naisena.   Perheessämme oli kolme tytärtä, joista minä olen keskimmäinen. Isäni sanoi, että neljän naisen kanssa pärjää, kun pitää lompsan auki ja suun kiinni. Hän kyllä piti hyvin periaatteestaan kiinni. Aina, kun käväisin liikkeessämme, laittoi hän käden takataskussa olevalle lompakolle ja kysyi "Paljonko?". Sanotaan, että isän tapa kohdata tyttärensä, muovaa eniten itsetuntoa. Kyllä sinä olet fiksu tyttö ja pärjäät varmasti elämässä. Ei sinusta koskaan

Sinä pieni urhea nainen

                                                                           Nukkumaan käydessä ajattelen: Huomenna minä lämmitän saunan, pidän itseäni hyvänä, kävelytän, uitan, pesen, kutsun itseni iltateelle, puhuttelen ystävällisesti ja ihaillen, kehun: Sinä pieni urhea nainen, minä luotan sinuun. Eeva Kilpi Kylläpä on kulunut pitkä aika, yli kaksi kuukautta, kun olen viimeksi kirjoittanut mitään. Olen jo saanut huolestuneita kyselyitä voinnistani. Älkää olko huolissanne. Kaikki on oikein hyvin. Jostain syystä yleinen innostukseni kirjoittamiseen on ollut kateissa.  Joulu sujui varsin perinteisesti mökillä, mutta aiottua pienemmällä kokoonpanolla. Uusi vuosi vietettiin tuttavien luona Rukalla ja sieltä ajeltiin Lapin maisemia ihaillen Äkäslompoloon. Viikko tarjosi vaihtelevia säitä, kuten usein tammikuussa. Olen käynyt Ylläksellä 44 vuotta ja oli varmaan ensimmäinen kerta, kun tunturin huipulla oli tyyntä. Alkuviikosta inversio oli voimakas ja se aiheutti suuret lämpötilan vaihtelut.