Siirry pääsisältöön

Inhoan sitä ässällä alkavaa

Äitini kertoi tuttavansa inhoavan sitä ässällä alkavaa. En kyllä tiedä puhuiko hän samalla myös itsestään, koska ei ole sairauteni vuosina pystynyt itsekään sanomaan sitä ikävää sanaa ääneen minulle eikä kenellekään muulle. Tulee kuulemma vain päivittelyä, juoruilua ja kysymyksiä.
Huomaan, että en itsekään sano sitä sanaa kovin usein. Sydänsairaus tulee huulilta huomattavasti kevyemmin. Käytän kiertoilmaisuja, kuten Kai Lehtinen loistavissa Kodin Kuvalehden kolumneissaan, joissa vaimo on aina nainen, joka asuu meillä. Ehkä se ässäkin on sairaus, loinen, joka on lupaa kysymättä ottanut minut kodikseen, jopa kahdesti. En ole kovin usein kirjoittanut tähän blogiinkaan sitä, puhumattakaan siitä A:lla alkavaa. Sen googlaus kun tuottaa edelleen niin ikäviä tuloksia.

Diagnoosieni varmistuttua kuulin, kun mieheni kertoi puhelimessa naapurille sairaudestani ja käytti sujuvasti ässällä ja aalla alkavia sanoja. Se kuulosti niin kamalalta, että ihmettelin kenestä rassukasta hän mahtaa puhua. Pyysin silloin itsekin, että puhuu mieluummin sydänsairaudesta kuin monimutkaisista diagnooseistani.
Valitettavan moni tuttava on viimeisen vuoden aikana joutunut tulemaan sinuiksi sen sanan kanssa. Ja kerran sen kohdattuasi, et pääse siitä eroon koskaan. Se on kuin tatuoitu omaan kehoon ja mieleen. Tuttavalleni oli terveydenhuollon ässä-ammattilainen puhunut rintasyövästäkin pitkäaikaissairautena. Sitähän se teknisesti ei ole. Se diagnosoidaan ja hoidetaan. Sitten saat puhtaat, terveen paperit. Mielestä se ei kuitenkaan lähde milloinkaan. Ei edes viiden vuoden seurannan jälkeen.

Uusimmalla Rimakauhua ja rakkautta -kaudella Jenny toipuu rintasyövästä ja hoitojen päätyttyä ystävät järjestävät hänelle armeijatyyliset Ohi on -juhlat. Jenny itse on hiukan häkeltynyt, koska kaikki muut huokaavat helpotuksesta ja olettavat kaiken olevan kuin ennenkin. Väärin. Sen jälkeen mikään ei ole kuin ennen. Ässä seuraa sinua kuin varjo elämäsi loppuun saakka.

Enkö itse ole asian kanssa sinut, kun en halua lausua sitä sanaa? Eikö kahden diagnoosin kanssa ole tehty jo sinun-kaupat? Oletan, että muutaman vuoden asian kanssa elettyäni tiedän lääketieteen olevan ihmeellistä ja luottamukseni suomalaiseen terveydenhuoltoon olevan vankka. Ilman henkilökohtaista kokemusta ässä on kuin ajatus ruotsalaisesta hapansilakasta, surströmming tai skotlantilaisesta perinneruoka haggigsesta. Kai niidenkin makuun voi tottua.
Juttelin tuttavani kanssa pitkäaikaissairauksista. Hän sanoi omasta kokemuksestaan, että on jopa kiitollinen omasta reumastaan. Mietin omalta kohdaltani, että olenko minä kiitollinen. Olen pyöritellyt ajatusta aiemminkin ja päätynyt hyvin kliseisiin ajatuksiin elämän arvon ymmärtämisestä, viimeinkin. Puppua sanon minä. Voisinko oikeasti olla kiitollinen tästä seitsemän vuoden Via dolorosasta, joka on tehnyt työnteon mahdottomaksi ja muistuttaa olemassa olostaan jatkuvasti. Sen takia olen joutunut luopumaan paljosta, mutta olenko saanut jotain tilalle. Kyllä olen.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Asiakaskokemuksia Valiolta ja leffoista

Hyvä asiakaskokemus Perheeni suosikkijuusto on Oltermanni. Sen säilyttäminen ilmatiiviisti on aina ollut haaste. Muistin, että joskus oli myynnissä erikoiseriä juustoja pyöreässä muovirasiassa. Laitoin Valiolle palautetta, että toivoisin niitä jälleen myyntiin tai muuta vinkkiä säilytykseen. Muissa juustoissa on mm. näppärä tarra sulkemiseen. Meni kolme päivää ja postilaatikossa oli näppärä muovikansi. Loistavaa ja nopeaa reagointia pulmaani.  Oscarin arvoisen elokuvan etsintää Olen taas kuluttanut Finnkinon penkkejä parin leffan verran. Ensin kävin katsomassa Talvisen tarinan, joka on maaginen aikuisten satu. Kuten sadussa aina, tässäkin hyvä voittaa pahan. Pisteitä tulee aina automaattisesti kaikille New Yorkiin sijoittuvile leffoille.  Eilen kävin katsomassa The Monuments Menin. Olin odottanut sitä kovasti nähtyäni trailerin useasti. Ja tietysti George Clooneyta katsoisi pari tuntia mukavassa penkissä karkkeja syöden vaikka still-kuvana. Elokuva ei saanut hyviä arvosteluita kriitiko

Mitä eroa on pohjalaisella naisella ja terroristillä?

No, terroristin kanssa voi neuvotella. Ajattelin kirjoittaa jotain Naistenpäivän kunniaksi ja sitähän ei voi tehdä ilman viittauksia omiin juuriinsa. Pitäisi varmaan kirjoittaa tärkeistä asioista, kuten lapsiavioliitoista, ihmiskaupasta, tyttöjen kouluttamista, perheväkivallan uhreista jne., mutta päätin ottaa henkilökohtaisemman näkökulman. Jotenkin tämä elämänvaihe on sellainen, että en nyt kestä ahdistavia ja raskaita aiheita. Jatkan siis pohjalaisuuden teemalla, koska se on niin voimakkaasti leimannut omaa elämääni naisena.   Perheessämme oli kolme tytärtä, joista minä olen keskimmäinen. Isäni sanoi, että neljän naisen kanssa pärjää, kun pitää lompsan auki ja suun kiinni. Hän kyllä piti hyvin periaatteestaan kiinni. Aina, kun käväisin liikkeessämme, laittoi hän käden takataskussa olevalle lompakolle ja kysyi "Paljonko?". Sanotaan, että isän tapa kohdata tyttärensä, muovaa eniten itsetuntoa. Kyllä sinä olet fiksu tyttö ja pärjäät varmasti elämässä. Ei sinusta koskaan

Sinä pieni urhea nainen

                                                                           Nukkumaan käydessä ajattelen: Huomenna minä lämmitän saunan, pidän itseäni hyvänä, kävelytän, uitan, pesen, kutsun itseni iltateelle, puhuttelen ystävällisesti ja ihaillen, kehun: Sinä pieni urhea nainen, minä luotan sinuun. Eeva Kilpi Kylläpä on kulunut pitkä aika, yli kaksi kuukautta, kun olen viimeksi kirjoittanut mitään. Olen jo saanut huolestuneita kyselyitä voinnistani. Älkää olko huolissanne. Kaikki on oikein hyvin. Jostain syystä yleinen innostukseni kirjoittamiseen on ollut kateissa.  Joulu sujui varsin perinteisesti mökillä, mutta aiottua pienemmällä kokoonpanolla. Uusi vuosi vietettiin tuttavien luona Rukalla ja sieltä ajeltiin Lapin maisemia ihaillen Äkäslompoloon. Viikko tarjosi vaihtelevia säitä, kuten usein tammikuussa. Olen käynyt Ylläksellä 44 vuotta ja oli varmaan ensimmäinen kerta, kun tunturin huipulla oli tyyntä. Alkuviikosta inversio oli voimakas ja se aiheutti suuret lämpötilan vaihtelut.