Siirry pääsisältöön

Myrskyn jälkeen on poutasää

Näin väittää Kari Tapio. Mitä, jos sitä poutaa ei olekaan näköpiirissä? Mistä laulusta sitä sitten hakee voimaa? Nämä ajatukset eivät onneksi ole minun omaan tilanteeseeni liittyviä, vaikka totuuden nimessä fyysinen kuntoni ei tule tästä enää juuri tämän kummemmaksi. Yritän kyllä kovasti kuntoilla ja uhmata sinnikkäästi sekä ikääntymistä että sairauttani.
Ajatukset tulivat, kun luin pari koskettavaa kirjaa. Ensimmäinen oli fiktiivinen Cilkan tarina, joka kertoi nuoresta naisesta ensin keskitysleirillä ja sen jälkeen vielä Siperian työleirillä. Toinen oli Jari Mönkkösestä kertova Viimeinen hyppy. Erityisesti Jarin tarina kosketti kovasti. Olin solujen keräämisessä saanut kevyen maistiaisen siitä, miltä tuntuu olla neliraajahalvaantunut. Minun piti olla neljä tuntia liikkumatta ja nenänkin kutinaan piti pyytää hoitajan apua.

Jari Mönkkösen tarinaa sanotaan selviytymistarinaksi. En tiedä onko se sitä silloin, kun ei ole mitään muuta vaihtoehtoa. Päiviäänkään ei pysty päättämään. Miten henkilö, jonka koko elämä on perustunut fyysiseen suorittamiseen ja armottomaan harjoitteluun, voi kestää. Kaikki entinen on perhettä lukuunottamatta viety ja paraolympialaisiin voisi päästä enää puhallustikassa. Kaikki voitava on vain henkisessä jaksamisessa, kropan kipujen sietämisessä ja muiden avun tarpeessa olemisen hyväksymisessä. Ei ihme, että välillä masentaa.

Aina sanotaan, että oma olo helpottaa, kun tajuaa muilla olevan vielä huonommin. Ehkä niinkin, mutta enemmän kyse on siitä, että osaa olla omasta tilanteesta kiitollinen. Minä pystyn liikkumaan ja minulla ei ole kipuja, vähän vaan hengästyttää. Ja jos hyvin käy, oma elämä päättyy nopeasti jossain mukavassa ponnistelussa vasta vuosien päästä.
Kuva:  https://espoonteatteri.fi/esitykset/voi-luoja/
Olin eilen Espoon kaupunginteatterissa katsomassa Voi luoja -näytelmää. Se oli kyllä huikea. Tarina oli niin oivallinen, tragikoominen. Siinä Jumala tulee psykologin vastaanotolle, kun häntä ahdistaa. Siinä käydään koko luomiskertomus läpi ja jotenkin inhimillistettiin Jumalan yksinäisyys. Pääroolissa Jumalana oli Martti Suosalo ja hän oli yksinkertaisesti käsittämätön.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Asiakaskokemuksia Valiolta ja leffoista

Hyvä asiakaskokemus Perheeni suosikkijuusto on Oltermanni. Sen säilyttäminen ilmatiiviisti on aina ollut haaste. Muistin, että joskus oli myynnissä erikoiseriä juustoja pyöreässä muovirasiassa. Laitoin Valiolle palautetta, että toivoisin niitä jälleen myyntiin tai muuta vinkkiä säilytykseen. Muissa juustoissa on mm. näppärä tarra sulkemiseen. Meni kolme päivää ja postilaatikossa oli näppärä muovikansi. Loistavaa ja nopeaa reagointia pulmaani.  Oscarin arvoisen elokuvan etsintää Olen taas kuluttanut Finnkinon penkkejä parin leffan verran. Ensin kävin katsomassa Talvisen tarinan, joka on maaginen aikuisten satu. Kuten sadussa aina, tässäkin hyvä voittaa pahan. Pisteitä tulee aina automaattisesti kaikille New Yorkiin sijoittuvile leffoille.  Eilen kävin katsomassa The Monuments Menin. Olin odottanut sitä kovasti nähtyäni trailerin useasti. Ja tietysti George Clooneyta katsoisi pari tuntia mukavassa penkissä karkkeja syöden vaikka still-kuvana. Elokuva ei saanut hyviä arvosteluita kriitiko

Sinä pieni urhea nainen

                                                                           Nukkumaan käydessä ajattelen: Huomenna minä lämmitän saunan, pidän itseäni hyvänä, kävelytän, uitan, pesen, kutsun itseni iltateelle, puhuttelen ystävällisesti ja ihaillen, kehun: Sinä pieni urhea nainen, minä luotan sinuun. Eeva Kilpi Kylläpä on kulunut pitkä aika, yli kaksi kuukautta, kun olen viimeksi kirjoittanut mitään. Olen jo saanut huolestuneita kyselyitä voinnistani. Älkää olko huolissanne. Kaikki on oikein hyvin. Jostain syystä yleinen innostukseni kirjoittamiseen on ollut kateissa.  Joulu sujui varsin perinteisesti mökillä, mutta aiottua pienemmällä kokoonpanolla. Uusi vuosi vietettiin tuttavien luona Rukalla ja sieltä ajeltiin Lapin maisemia ihaillen Äkäslompoloon. Viikko tarjosi vaihtelevia säitä, kuten usein tammikuussa. Olen käynyt Ylläksellä 44 vuotta ja oli varmaan ensimmäinen kerta, kun tunturin huipulla oli tyyntä. Alkuviikosta inversio oli voimakas ja se aiheutti suuret lämpötilan vaihtelut.

Mitä eroa on pohjalaisella naisella ja terroristillä?

No, terroristin kanssa voi neuvotella. Ajattelin kirjoittaa jotain Naistenpäivän kunniaksi ja sitähän ei voi tehdä ilman viittauksia omiin juuriinsa. Pitäisi varmaan kirjoittaa tärkeistä asioista, kuten lapsiavioliitoista, ihmiskaupasta, tyttöjen kouluttamista, perheväkivallan uhreista jne., mutta päätin ottaa henkilökohtaisemman näkökulman. Jotenkin tämä elämänvaihe on sellainen, että en nyt kestä ahdistavia ja raskaita aiheita. Jatkan siis pohjalaisuuden teemalla, koska se on niin voimakkaasti leimannut omaa elämääni naisena.   Perheessämme oli kolme tytärtä, joista minä olen keskimmäinen. Isäni sanoi, että neljän naisen kanssa pärjää, kun pitää lompsan auki ja suun kiinni. Hän kyllä piti hyvin periaatteestaan kiinni. Aina, kun käväisin liikkeessämme, laittoi hän käden takataskussa olevalle lompakolle ja kysyi "Paljonko?". Sanotaan, että isän tapa kohdata tyttärensä, muovaa eniten itsetuntoa. Kyllä sinä olet fiksu tyttö ja pärjäät varmasti elämässä. Ei sinusta koskaan