Siirry pääsisältöön

Täyttä elämää vajaalla sydämellä

Luotan sydämen ääneen
Luotan rohkeuteen
Elän silloin ihanasti 
Hetkeen viimeiseen

Luotan sydämen ääneen, Paula Koivuniemi

Luotanko oman sydämeni ääneen? Tätä kummastelin tänään aamulla joogassa, kun syke kipusi useasti yli 190:een. Ei sen pitäisi, koska ikäni mukainen maksimisyke on 161. Sama on tapahtunut muutaman kerran ja en tiedä onko se hyvä vai huono asia. Onneksi se myös palautuu nopeasti. Täytyy kysyä siitä ensi viikolla kardiologin kontrollissa.

Sydämen toiminta on muutenkin muuttunut sitten viime kesän. Silloin syke alkoi kivuta kiivaasti aina suorituksen jälkeen ja rintaa puristi polttavasti. Nyt sitä ei ole enää tapahtunut kuntosalilla. Onko suorituskykyni parantunut ja sydän toimii normaalimmin? Näin haluan uskoa ja uskonkin. Olen kuntoillut ahkerasti ja se näkyy ainakin parantuneena kävelyvauhtina.

Olen kirjoittanut tarinaa siitä, minkälaista on arkeni vajaatoimintaisen sydämeni kanssa ja olen tehnyt hienoja oivalluksia. Useasti uskotaan, että sydämen vointiin vaikuttaa erityisesti liikunta, kuten jo edellä hehkutin. Uskon kuitenkin, että mielellä on ihan yhtä suuri vaikutus. Sydän tarvitsee toimiakseen optimaalisesti taolaisuuden mukaista yiniä ja yangia, olemista ja toimintaa. Yang on  liikettä, aktiivisuutta ja sisäänhengitystä. Nämä kaikki aktivoivat sympaattista hermostoa ja saavat meidät tarvittaessa vaikka taisteluvalmiuteen. Yhtä paljon sydän tarvitsee yiniä eli rauhoittumista ja pysähtymistä. Rauhallinen, tietoinen hengitys stimuloi parasympaattista hermostoa ja sydämen syke ja verenpaine laskee.
Aamun sykkeen pilviin nostanut jooga on yang-tyylistä vahvistavaa tekemistä. Sen vastapainoksi sopii yin-jooga, joka rauhoittaa mieltä ja venyttää kehoa. Yritän joka päivä tehdä näitä kahta toisiaan täydentävää perusvoimaa aktivoivaa tekemistä. Huomasin, että elämääni mahtuu nykyään yllättävän paljon rauhoittavaa tekemistä eli olen oikealla tiellä. Toki olen etuoikeutettu, koska eläkeläisenä ei ole enää työn tuomaa kiirettä ja painetta ja aikaakin on vaikka muille jakaa. Näin tänään kaupassa viimeisimmän pomoni ja kerroin hänelle, että kaipaan joskus kovasti palavereihin. Kyllä häntä hämmästytti ja nauratti.

Yin-tyyppistä tekemistä on yin-joogan lisäksi rauhallinen luonnossa liikkuminen, lukeminen, kirjoittaminen, taidenäyttelyistä ja musiikista nauttiminen. Viime viikolla pääsimme kirkon järjestämään Myötätunto-iltaan, jossa keskustelijoina olivat Eero Huovinen, Teemu Laajasalo ja toimittaja Anna-Stiina Nykänen. Olipa kiinnostavaa. Uskon, että itsemyötätunto, kiitollisuus ja armollisuus itseään kohtaan ovat tärkeitä sydämen hyvinvoinnille.
Olin taas Hämeenlinnassa Kokemustoimija-koulutuksessa ja tällä kertaa viimeisen kerran. Vielä puuttuu näyttö eli oman tarinan kertominen jollekin kohderyhmälle. On mielenkiintoista, miten viidessä päivässä muista koulutettavista tuli läheisiä ja ajattelen heitä suurella lämmöllä. Varsinaisia oman elämänsä sankareita. Tuli mieleen Elastisen laulun sanat, joissa kuvataan meidän olevan rypistettyjä papereita. Vaikka paperi silitetään suoraksi, jäävät rypyt eli eletty elämä ja sen haasteet näkyviin. Tuossa porukan ihmisiä oli rypistetty oikein kunnolla ja on ihme, miten sinut he ovat itsensä ja tapahtuneen kanssa.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Asiakaskokemuksia Valiolta ja leffoista

Hyvä asiakaskokemus Perheeni suosikkijuusto on Oltermanni. Sen säilyttäminen ilmatiiviisti on aina ollut haaste. Muistin, että joskus oli myynnissä erikoiseriä juustoja pyöreässä muovirasiassa. Laitoin Valiolle palautetta, että toivoisin niitä jälleen myyntiin tai muuta vinkkiä säilytykseen. Muissa juustoissa on mm. näppärä tarra sulkemiseen. Meni kolme päivää ja postilaatikossa oli näppärä muovikansi. Loistavaa ja nopeaa reagointia pulmaani.  Oscarin arvoisen elokuvan etsintää Olen taas kuluttanut Finnkinon penkkejä parin leffan verran. Ensin kävin katsomassa Talvisen tarinan, joka on maaginen aikuisten satu. Kuten sadussa aina, tässäkin hyvä voittaa pahan. Pisteitä tulee aina automaattisesti kaikille New Yorkiin sijoittuvile leffoille.  Eilen kävin katsomassa The Monuments Menin. Olin odottanut sitä kovasti nähtyäni trailerin useasti. Ja tietysti George Clooneyta katsoisi pari tuntia mukavassa penkissä karkkeja syöden vaikka still-kuvana. Elokuva ei saanut hyviä arvosteluita kriitiko

Sinä pieni urhea nainen

                                                                           Nukkumaan käydessä ajattelen: Huomenna minä lämmitän saunan, pidän itseäni hyvänä, kävelytän, uitan, pesen, kutsun itseni iltateelle, puhuttelen ystävällisesti ja ihaillen, kehun: Sinä pieni urhea nainen, minä luotan sinuun. Eeva Kilpi Kylläpä on kulunut pitkä aika, yli kaksi kuukautta, kun olen viimeksi kirjoittanut mitään. Olen jo saanut huolestuneita kyselyitä voinnistani. Älkää olko huolissanne. Kaikki on oikein hyvin. Jostain syystä yleinen innostukseni kirjoittamiseen on ollut kateissa.  Joulu sujui varsin perinteisesti mökillä, mutta aiottua pienemmällä kokoonpanolla. Uusi vuosi vietettiin tuttavien luona Rukalla ja sieltä ajeltiin Lapin maisemia ihaillen Äkäslompoloon. Viikko tarjosi vaihtelevia säitä, kuten usein tammikuussa. Olen käynyt Ylläksellä 44 vuotta ja oli varmaan ensimmäinen kerta, kun tunturin huipulla oli tyyntä. Alkuviikosta inversio oli voimakas ja se aiheutti suuret lämpötilan vaihtelut.

Mitä eroa on pohjalaisella naisella ja terroristillä?

No, terroristin kanssa voi neuvotella. Ajattelin kirjoittaa jotain Naistenpäivän kunniaksi ja sitähän ei voi tehdä ilman viittauksia omiin juuriinsa. Pitäisi varmaan kirjoittaa tärkeistä asioista, kuten lapsiavioliitoista, ihmiskaupasta, tyttöjen kouluttamista, perheväkivallan uhreista jne., mutta päätin ottaa henkilökohtaisemman näkökulman. Jotenkin tämä elämänvaihe on sellainen, että en nyt kestä ahdistavia ja raskaita aiheita. Jatkan siis pohjalaisuuden teemalla, koska se on niin voimakkaasti leimannut omaa elämääni naisena.   Perheessämme oli kolme tytärtä, joista minä olen keskimmäinen. Isäni sanoi, että neljän naisen kanssa pärjää, kun pitää lompsan auki ja suun kiinni. Hän kyllä piti hyvin periaatteestaan kiinni. Aina, kun käväisin liikkeessämme, laittoi hän käden takataskussa olevalle lompakolle ja kysyi "Paljonko?". Sanotaan, että isän tapa kohdata tyttärensä, muovaa eniten itsetuntoa. Kyllä sinä olet fiksu tyttö ja pärjäät varmasti elämässä. Ei sinusta koskaan