Siirry pääsisältöön

Muistelemisen taito

Miten koemme sen, mitä meille on tapahtunut? Moni ajattelee, että hyvässä elämässä painopisteen tulee olla tulevaisuudessa. Samaan aikaan mennyt kuitenkin määrittää suurimman osan siitä, millaisia olemme ja millaisina näemme elämämme. Olemmeko tyytyväisiä vai tyytymättömiä? Luottavaisia ja innostuneita vai käpertyneitä ja katkeria? 

On tärkeää ymmärtää, miksi jokin asia tapahtui. Ei kannata yrittää unohtaa tapahtunutta, ei kannata kieltää tapahtunutta, ei kannata yrittää päästä eroon. Kannattaa yrittää hyväksyä tapahtunut ja nähdä siinä jotain hyvää ja jatkaa matkaa. Jos näin ei tee, katkeroituu. Ei myöskään kannata unohtaa hienoja asioita. Tunnista ne ja tunne niistä kiitollisuutta. 

Nämä ovat vapaasti irroitettuja otteita Saku Tuomisen kirjasta Hyvä elämä, lyhyt oppimäärä
Olen viime aikoina pohtinut kovasti mennyttä ymmärtääkseni nykyisyyttä. Olen yrittänyt pinnistellä muistoja lapsuudesta. Ovatko ne tosia, sensuroituja vai väritettyjä? Olen pyrkinyt hyppäämään takaisin pienen minäni pinkkikeltaiseen mekkoon. Miten me siskoksetkin olemme kokeneet asiat niin eri tavalla. Ja erityisesti, mitä ja miten me ne muistamme. Kimmo Takanen kirjoittaa Tunne lukkosi -kirjassa, että jokainen meistä sisaruksista syntyy eri perheeseen, koska tilanne on aina erilainen. Siihen vaikuttaa sosioekonominen tilanne, kasvuympäristö, vanhempien suhde ym.

Voisimme joka ilta käydä läpi päivän tapahtumat, hyvän ja pahan. Käsittelisimme asiat, jotka eivät menneet suunnitelmien mukaan ja ottaisimme opiksi. Olisimme innostuneita kaikesta hyvästä, joka on tapahtunut ja kertoisimme sen muille. Lähettäisimme yhden myönteisen sähköpostin, soittaisimme yhden kiitos-puhelun tai sanoisimme jotain innostavaa kasvotusten. 

Pohjanmaalla ei ole koskaan ollut vahvaa myönteisen ja kannustavan palautteen kulttuuria. Aina kehun jälkeen tulee se Mutta. Ettei nyt vain ylpistytä ja luulla ittestänsä liikoja. Tyypillisiä sanontoja on Mitähän tuokin oikein...? Olemme sen sijaan hyviä unelmien murskaajina ja näin vallalle pääsee itsensä epäilemisen kulttuuri. Ihmiset ympärillämme kertovat meille, mihin pystymme ja alamme itsekin uskoa siihen. Surullista. Ehkä kärjistetty näkemys, mutta totta toinen puoli. 
Seinäjoki - Avaruuden pääkaupunki, tilaa kaikelle hyvälle
 Yrittäjä-patsas ja Tilaa rakkaudelle -teema
Olin mukavalla lounaalla nuorten, pohjalaisten urheilijanuorukaisten kanssa ja puhuimme valmentajista. Erityisesti niistä, jotka eivät koskaan kehu ja anna hyvää palautetta. Nuorten mielestä kehuminen ei kehitä, vaan se palaute. Olin ja olen edelleen eri mieltä. Uskon, että hyvä palaute saa yrittämään entistä paremmin ja uskaltamaan kokeilla omia rajojaan. Parhaissa työyhteisöissä ja joukkueissa uskalletaan myös mokata. Kyllä jokainen tietää itse, milloin ei kaikki mennyt ihan putkeen. Mutta yrittänyttä ei saa nitistää, vaan auttaa pystyyn ja kohti uusia onnistumisia.

Vaikka nyt tulikin vähän moitittua pohjalaisuutta, on sitä myös pakko kehua. Harvassa kaupungissa on kesällä niin paljon tapahtumia, jotka keräävät puoli miljoonaa kävijää. On Provinssi, Itä-Länsi, Tangomarkkinat, Vauhtiajot ja Solarsound. Kävin muuten ensimmäistä kertaa, mutta en viimeistä, Provinssirockissa. Tapahtumahan on muuttunut paljon ja nykyisin minunlaiseni mummo ei ole ollenkaan poikkeus. Olipa mukavaa. Loistavat esiintyjät ja minulla aamulla keskivartalo ihan kipeänä heilumisesta. 
Kesä on muuten mennyt hyvin, hyvin rauhallisesti. Pari viikkoa ilman mitään erityistä ohjelmaa. Lomalaiselleni se on tarpeen, ei ehkä niinkään minulle. Kaipaan jo vähän säpinää ja kirkastavaa aurinkoa. On ollut liikaa aikaa vain olla ja miettiä. En olisi muutama vuosi sitten uskonut, että joskus voin tuntea noinkin.  Olo on ollut parisen viikkoa oikein mainio ja yritän reagoida aina heti väsymykseen ja kehon kohonneeseen nestetasapainoon. Tänään paistaa aurinko ja puutarhahommien jälkeen olin suppaamassa. Melkein meinasi Allit hyytyä meloessa yllättäen nousseessa aallokossa. Ehkä illalla muistan kiittää, että pystyin suppaamaan reippaan lenkin ja taistelin itseni vielä rantaankin.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Asiakaskokemuksia Valiolta ja leffoista

Hyvä asiakaskokemus Perheeni suosikkijuusto on Oltermanni. Sen säilyttäminen ilmatiiviisti on aina ollut haaste. Muistin, että joskus oli myynnissä erikoiseriä juustoja pyöreässä muovirasiassa. Laitoin Valiolle palautetta, että toivoisin niitä jälleen myyntiin tai muuta vinkkiä säilytykseen. Muissa juustoissa on mm. näppärä tarra sulkemiseen. Meni kolme päivää ja postilaatikossa oli näppärä muovikansi. Loistavaa ja nopeaa reagointia pulmaani.  Oscarin arvoisen elokuvan etsintää Olen taas kuluttanut Finnkinon penkkejä parin leffan verran. Ensin kävin katsomassa Talvisen tarinan, joka on maaginen aikuisten satu. Kuten sadussa aina, tässäkin hyvä voittaa pahan. Pisteitä tulee aina automaattisesti kaikille New Yorkiin sijoittuvile leffoille.  Eilen kävin katsomassa The Monuments Menin. Olin odottanut sitä kovasti nähtyäni trailerin useasti. Ja tietysti George Clooneyta katsoisi pari tuntia mukavassa penkissä karkkeja syöden vaikka still-kuvana. Elokuva ei saanut hyviä arvosteluita kriitiko

Sinä pieni urhea nainen

                                                                           Nukkumaan käydessä ajattelen: Huomenna minä lämmitän saunan, pidän itseäni hyvänä, kävelytän, uitan, pesen, kutsun itseni iltateelle, puhuttelen ystävällisesti ja ihaillen, kehun: Sinä pieni urhea nainen, minä luotan sinuun. Eeva Kilpi Kylläpä on kulunut pitkä aika, yli kaksi kuukautta, kun olen viimeksi kirjoittanut mitään. Olen jo saanut huolestuneita kyselyitä voinnistani. Älkää olko huolissanne. Kaikki on oikein hyvin. Jostain syystä yleinen innostukseni kirjoittamiseen on ollut kateissa.  Joulu sujui varsin perinteisesti mökillä, mutta aiottua pienemmällä kokoonpanolla. Uusi vuosi vietettiin tuttavien luona Rukalla ja sieltä ajeltiin Lapin maisemia ihaillen Äkäslompoloon. Viikko tarjosi vaihtelevia säitä, kuten usein tammikuussa. Olen käynyt Ylläksellä 44 vuotta ja oli varmaan ensimmäinen kerta, kun tunturin huipulla oli tyyntä. Alkuviikosta inversio oli voimakas ja se aiheutti suuret lämpötilan vaihtelut.

Mitä eroa on pohjalaisella naisella ja terroristillä?

No, terroristin kanssa voi neuvotella. Ajattelin kirjoittaa jotain Naistenpäivän kunniaksi ja sitähän ei voi tehdä ilman viittauksia omiin juuriinsa. Pitäisi varmaan kirjoittaa tärkeistä asioista, kuten lapsiavioliitoista, ihmiskaupasta, tyttöjen kouluttamista, perheväkivallan uhreista jne., mutta päätin ottaa henkilökohtaisemman näkökulman. Jotenkin tämä elämänvaihe on sellainen, että en nyt kestä ahdistavia ja raskaita aiheita. Jatkan siis pohjalaisuuden teemalla, koska se on niin voimakkaasti leimannut omaa elämääni naisena.   Perheessämme oli kolme tytärtä, joista minä olen keskimmäinen. Isäni sanoi, että neljän naisen kanssa pärjää, kun pitää lompsan auki ja suun kiinni. Hän kyllä piti hyvin periaatteestaan kiinni. Aina, kun käväisin liikkeessämme, laittoi hän käden takataskussa olevalle lompakolle ja kysyi "Paljonko?". Sanotaan, että isän tapa kohdata tyttärensä, muovaa eniten itsetuntoa. Kyllä sinä olet fiksu tyttö ja pärjäät varmasti elämässä. Ei sinusta koskaan