Siirry pääsisältöön

Mitä oli ennen Icebugeja?

Harari väitti kirjassaan Ihmisen lyhyt historia, että ihminen oli keräilijä-metsästäjä -aikaan tyytyväisempi kuin tänä päivänä. Hänestä nykyinen yltäkylläisyys ei ole tehnyt ihmisestä onnellista. Uusi auto nostaa onnellisuutta vain väliaikaisesti. Mielihyvämarkkinointi antaa meidän ymmärtää, että olemme onnellisia vasta, kun olemme saaneet tietyn tuotteen. Kohta haluammekin jo seuraavan ja sitä seuraavan. Jossain vaiheessa, ehkä, huomaamme, että tavarat eivät tee meitä yhtään onnellisemmaksi ja todelliset elämän helmet löytyvät jostain ihan muualta. Usein ne aineettomat elämykset ovatkin niitä parhaita. Kohtaamiset ystävän kanssa, ensimmäiset joutsenet keväällä tai leppoisat löylyt rantasaunassa.
Ehkä tästä syystä osa meistä haluaa palata elämään lähempänä luontoa, hieman askeettisempaa elämää. Totuus on kuitenkin, että on vaikea luopua mukavuuksista, joihin on tottunut. On paljon asioita, joita ei ole koskaan osannut kaivata, mutta sitten niistä ei enää pysty luopumaan. Kuka meistä antaisi pois kännykän, netin, sähköpostin, Yle Areenan, sisävessan tai lämpimän suihkun? Miten ihmeessä autolla pystyi ajamaan kesällä ilman ilmastointia? Entä vakionopeudensäädin? Kuka haluaisi edelleen katsoa telkkarista vain kahta, mustavalkoista kanavaa tai tallentaa VHS-kasetille parhaat ohjelmat ja sitten varjella, ettei kukaan äänitä niiden päälle.

Ehkä elämä oli yksinkertaisempaa ja kiireettömämpää vaikkapa 70-luvulla. Kaiken teknologian on pitänyt helpottaa ja tehostaa elämäämme, mutta olemmekin silti kiireisempiä. Hyvin pärjättiin yhdellä lankaliittymällä,  kirjeet kulkivat ja tapaamiset onnistuivat. Silti en ikinä luopuisi netistä ja digitaalisista palveluista. Kuinka paljon ekologisempaa on säilyttää kaikki tieto, musiikki ja valokuvat digitaalisessa muodossa. En ole varma haluaako kukaan perillisistäni kymmentä valokuvakansiotani. En myöskään enää ikinä haluaisi käydä pankissa maksamassa laskuja tai maksaa kaupassa shekeillä tai seteleillä. Joskus olin myös sitä mieltä, että miksi puhelimessa pitäisi olla kamera. Nyt se on käytössä joka päivä hetkien ikuistajana, tiedon tallentajana ja muistiinpanovälineenä. Entä sitten sosiaalinen media? En kyllä luopuisi siitäkään. Olen huono pitämään yhteyttä ja erityisen huono soittamaan. Somen kautta olen saanut elämääni takaisin vanhoja koulukavereita, ystäviä ja sukulaisia, ja tykkään olla osa edes virtuaalisesti osa heidän elämäänsä.

Entä sitten Icebugit? Ystäväni ehti kehua niitä pari vuotta, mutta minusta omat curling-kenkäni riittivät liukkailla. Viime vuonna minä sitten hankin sellaiset ja nyt en ymmärrä, miten olen pärjännyt ilman niitä. Ne jalassa olen turvallisesti lenkittänyt koiran hurjimmillakin pääkallokeleillä.
Tällä viikolla tämä eläkeläinen on ollut taas aika kiireinen, mutta sopivasta ja mukavasti. Olen nauttinut mm. hienoista teatteriesityksistä. Maanantaina näin Kinky Boots -musikaalin, jota ei oltu turhaan kehuttu. Tarina on hieno ja toteutus vauhdikas. Eilen oltiin vähän erilaisessa tunnelmassa, kun Omapohjan intiimitunnelmaisessa teatterissa esitettiin Ingmar Bergmanin Kohtauksia eräästä avioliitosta. Tarina antoi paljon ajattelemisen aihetta.

Viime viikonloppuna pääsin taas retkiluistelemaan. Sää oli lähtiessä hieno, mutta loppumatkasta noussut vastatuuli teki etenemisestä vähän raskasta. Olin kuitenkin hyvä tunne, kun sai rasitettua itseään sillä tavalla sopivasti. Sunnuntaiksi jäälle oli satanut kevyt lumipeite ja päätin kokeilla hiihtämistä. Hitaastihan se sujui, mutta maltilla ja useilla pysähdyksillä pystyn tasaisella etenemään. Otan tavoitteeksi, että pääsen ensi viikolla suksilla Kesängin keitaalle munkkikaffille. Se tarkoittaa vain hiihtämistä Kesänkijärven päästä päähän ja olen sisäinen sankari.



Kommentit

  1. Muistan, kun suosittelit minulle mikroaaltouunin ostoa. Olinhan hyvin tullut toimeen ilman sitä, joten kesti jonkun aikaa, eneenkuin olin vakuuttunut sen erinomaisuudesta. Nyt en halua edes ajatella mikrottomuutta.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Asiakaskokemuksia Valiolta ja leffoista

Hyvä asiakaskokemus Perheeni suosikkijuusto on Oltermanni. Sen säilyttäminen ilmatiiviisti on aina ollut haaste. Muistin, että joskus oli myynnissä erikoiseriä juustoja pyöreässä muovirasiassa. Laitoin Valiolle palautetta, että toivoisin niitä jälleen myyntiin tai muuta vinkkiä säilytykseen. Muissa juustoissa on mm. näppärä tarra sulkemiseen. Meni kolme päivää ja postilaatikossa oli näppärä muovikansi. Loistavaa ja nopeaa reagointia pulmaani.  Oscarin arvoisen elokuvan etsintää Olen taas kuluttanut Finnkinon penkkejä parin leffan verran. Ensin kävin katsomassa Talvisen tarinan, joka on maaginen aikuisten satu. Kuten sadussa aina, tässäkin hyvä voittaa pahan. Pisteitä tulee aina automaattisesti kaikille New Yorkiin sijoittuvile leffoille.  Eilen kävin katsomassa The Monuments Menin. Olin odottanut sitä kovasti nähtyäni trailerin useasti. Ja tietysti George Clooneyta katsoisi pari tuntia mukavassa penkissä karkkeja syöden vaikka still-kuvana. Elokuva ei saanut hyviä arvosteluita kriitiko

Mitä eroa on pohjalaisella naisella ja terroristillä?

No, terroristin kanssa voi neuvotella. Ajattelin kirjoittaa jotain Naistenpäivän kunniaksi ja sitähän ei voi tehdä ilman viittauksia omiin juuriinsa. Pitäisi varmaan kirjoittaa tärkeistä asioista, kuten lapsiavioliitoista, ihmiskaupasta, tyttöjen kouluttamista, perheväkivallan uhreista jne., mutta päätin ottaa henkilökohtaisemman näkökulman. Jotenkin tämä elämänvaihe on sellainen, että en nyt kestä ahdistavia ja raskaita aiheita. Jatkan siis pohjalaisuuden teemalla, koska se on niin voimakkaasti leimannut omaa elämääni naisena.   Perheessämme oli kolme tytärtä, joista minä olen keskimmäinen. Isäni sanoi, että neljän naisen kanssa pärjää, kun pitää lompsan auki ja suun kiinni. Hän kyllä piti hyvin periaatteestaan kiinni. Aina, kun käväisin liikkeessämme, laittoi hän käden takataskussa olevalle lompakolle ja kysyi "Paljonko?". Sanotaan, että isän tapa kohdata tyttärensä, muovaa eniten itsetuntoa. Kyllä sinä olet fiksu tyttö ja pärjäät varmasti elämässä. Ei sinusta koskaan

Hyvä ruoka, hyvä seura, parempi mieli

Taas on tullut kristallinkirkkaasti selväksi, että yksin matkustamisessa ehdottomasti tylsintä on ruokailu. Toki voisin mennä Burger Kingiin, mutta haluan syödä hyvin ja täällä se on mahdollista. Se on kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty. Tänään tuli pari kertaa oikein paha mieli siitä, kun huomaa tällaisen keski-ikäisen yksin ruokailevan olevan ravintoloille ei toivottu. Ja ymmärrän sen täysin. Pääsin illalla istumaan suositun italialaisen ravintolan terassille yksin neljän hengen pöytään ja silmien edessä oli koko ajan jonottamassa kahden, kolmen ja neljän hengen seurueita. Oikein tunsin, kuinka tarjoilijaa otti päähän. Toki olisin voinut ottaa pöytääni jonkun pariskunnan, mutta se ei ole täällä tapana. Tilasin nopeasti ja söin nopeasti. Päivällä oli vähän sama juttu. Etsin mukavaa rantaravintolaa syödäkseni vihdoinkin puuhiilillä paistettuja herkkuja. Olipa vaikea saada pöytää. Tarjoilijat katsoivat ohi ja antoivat pöydän tyttöporukoille.  Täällä on ollut pyhäpäivät torstais