Siirry pääsisältöön

Palautetaan eläneenä

Vanhapiika esitti viimeisenä toivomuksenaan, että hänen hautakiveensä laitetaan siveyttä korostava teksti 'Palautetaan avaamattomana'. 

Tämä vitsi, tai ehkä se onkin tositarina, tuli mieleeni tänään korvalääkärissä. Olen pitkän flunssan jälkeen kärsinyt kuukauden verran toisen korvan tinnityksenä ja päätin nyt selvittää, onko kyse ohimenevästä oireesta vai elänkö nöyränä sen kanssa koko elämäni, kuten noin 10% suomalaisista.
Kuva: Pixabay
Ihmettelin, miten paljon lääkäri sai minusta selville aikansa tutkittuaan. Tärykalvon himmeistä kohdista hän näki, että minulla on lapsena ollut useita korvatulehduksia. Lääkäri näki myös heti, että käytän korvapuikkoja puhdistukseen. Ai, ai. Äänihuulissani näkyy jo hiukan atrofiaa, joka on tyypillistä ikääntyvillä. Korvakäytävässä oli hiukan vaikun muruja, mutta muuta selittävää syytä tinnitykselle ei löytynyt ja nyt jatketaan kuulotutkimuksella.

Korvalääkäri sanoi, että hänellä on nyt kovasti influenssapotilaita ja kysyin, että on heillä ollut rokotus. Olen nimittäin nyt törmännyt kolmeen henkilöön, joilla on ollut influenssa rokotteesta huolimatta. Sama kokemus oli lääkärillä itsellään. Perheen neljästä kolmella oli ollut influenssa rokotteesta huolimatta. Yleensä näin on 13-18 prosentilla, mutta nyt hän epäili luvun olevan selvästi korkeampi.

Olin tänään myös tikkien poistossa. Toipuminen on sujunut hyvin ja olin eilen jo kevyessä joogassa. Vatsa on edelleen mustelmilla ja kuin pakanamaan kartta. Siinä vatsani peitteillä on taas yksi tarina lisää. Toivon, että joku siellä taivaan portilla voi katsella kehoani ja ajatella, että ainakin on eletty ja koettu.

Seinäjoen Keskussairaalan leikkauspöydällä maatessa tuli mieleen edellinen kerta. Olin silloin reilut parikymppinen ja riehunut lentopallossa molemmat polvien nivelkierukat rikki. Siihen aikaan ei tehty tähystysleikkauksia, vaan toisen polven nivelkierukka poistettiin avoleikkauksella. Toinen vain tähystettiin ja todettiin myös rikkinäiseksi. Sen kanssa olen pärjännyt tähän päivään saakka pienillä ohimenevillä lukkiutumisilla. Se todistaa, että polven nivelkierukoita leikataan aivan liian herkästi. Silloin vielä vietiin kierukasta iso osa ja nyt siellä ei ole juurikaan pehmustetta. Ehkä siitä on ollut enemmän haittaa. Niin ja pian kierukan poiston jälkeen tulin raskaaksi.

Lentopallo näkyy myös muualla kehossa. Sormien keskinivelet ovat paksuuntuneet aika rumiksi ja nilkat ovat muljahdelleet muutaman kerran. Selkäkivuista olen kärsinyt aina ja todennäköisesti ilman lentopalloa ja muita äkkinäisiä liikkeitä ja hyppyjä sisältäneitä lajeja olisin varmaan ollut terveempi. En silti antaisi yhtään pelituntia pois. Ne ovat antaneet paljon enemmän kuin ottaneet.

Olkapäässä on myös tähystyksen jäljet. Niitäkään tuskin olisi, jos olisin jättänyt tennis-, squash-, lento- ja sulkapallot rauhaan. Olkapää on ihmisen huonoimmin suunniteltu osa ja siksi iän myötä siihen tulee helposti vaurioita. Itsellä alkoi nukkuminen olla kivuliasta ja supraspinatuksen jänne oli jo osittain repeytynyt. Suomen ehkä paras olkapääkirurgi Harri Heliö sen sitten korjasi ja nyt se on ihan kuin uusi. Taitaa tuo olkapää olla ikäisteni akilleen kantapää, koska Harri on leikannut kolmen hyvän ystävänikin olkapään.

Kiinnostavin ja näkyvin tarina löytyy rinnasta. Onneksi rintasyöpäni oli niin alkuvaiheessa todettu, että selvisin osapoistolla. Siitä jäi kuitenkin selkeä arpi. Sitä katsellessa ajattelen aina, että tällainenkin on tullut koettua. Muilla on tatuointeja eletystä elämästä, mutta minulla on tämä arpi ja sädehoitoa varten tatuoinnilla tehdyt pienet pisteet.

Olen mielestäni päässyt kuitenkin aika vähillä vaurioilla verrattuna parisuhteemme toiseen puoliskoon. Hänen kohdalla tarina olisi kertoa niin päin, että mitä kohtia ei ole tapaturman vuoksi tarvinnut leikata. Tekevälle tapahtuu ja varsinkin, kun on sellainen ison lajikirjon ikiliikkuja.

Kommentit

  1. Tinitykseni alkoi jo työssä ollessani ja minulle sanottiin, että sen kanssa on vain elettävä. Näin olen tehnyt. Välillä se vähän ärsyttää, mutta ajattelen että pahempi olisi jos ei kuulisi ollenkaan.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Asiakaskokemuksia Valiolta ja leffoista

Hyvä asiakaskokemus Perheeni suosikkijuusto on Oltermanni. Sen säilyttäminen ilmatiiviisti on aina ollut haaste. Muistin, että joskus oli myynnissä erikoiseriä juustoja pyöreässä muovirasiassa. Laitoin Valiolle palautetta, että toivoisin niitä jälleen myyntiin tai muuta vinkkiä säilytykseen. Muissa juustoissa on mm. näppärä tarra sulkemiseen. Meni kolme päivää ja postilaatikossa oli näppärä muovikansi. Loistavaa ja nopeaa reagointia pulmaani.  Oscarin arvoisen elokuvan etsintää Olen taas kuluttanut Finnkinon penkkejä parin leffan verran. Ensin kävin katsomassa Talvisen tarinan, joka on maaginen aikuisten satu. Kuten sadussa aina, tässäkin hyvä voittaa pahan. Pisteitä tulee aina automaattisesti kaikille New Yorkiin sijoittuvile leffoille.  Eilen kävin katsomassa The Monuments Menin. Olin odottanut sitä kovasti nähtyäni trailerin useasti. Ja tietysti George Clooneyta katsoisi pari tuntia mukavassa penkissä karkkeja syöden vaikka still-kuvana. Elokuva ei saanut hyviä arvosteluita kriitiko

Sinä pieni urhea nainen

                                                                           Nukkumaan käydessä ajattelen: Huomenna minä lämmitän saunan, pidän itseäni hyvänä, kävelytän, uitan, pesen, kutsun itseni iltateelle, puhuttelen ystävällisesti ja ihaillen, kehun: Sinä pieni urhea nainen, minä luotan sinuun. Eeva Kilpi Kylläpä on kulunut pitkä aika, yli kaksi kuukautta, kun olen viimeksi kirjoittanut mitään. Olen jo saanut huolestuneita kyselyitä voinnistani. Älkää olko huolissanne. Kaikki on oikein hyvin. Jostain syystä yleinen innostukseni kirjoittamiseen on ollut kateissa.  Joulu sujui varsin perinteisesti mökillä, mutta aiottua pienemmällä kokoonpanolla. Uusi vuosi vietettiin tuttavien luona Rukalla ja sieltä ajeltiin Lapin maisemia ihaillen Äkäslompoloon. Viikko tarjosi vaihtelevia säitä, kuten usein tammikuussa. Olen käynyt Ylläksellä 44 vuotta ja oli varmaan ensimmäinen kerta, kun tunturin huipulla oli tyyntä. Alkuviikosta inversio oli voimakas ja se aiheutti suuret lämpötilan vaihtelut.

Mitä eroa on pohjalaisella naisella ja terroristillä?

No, terroristin kanssa voi neuvotella. Ajattelin kirjoittaa jotain Naistenpäivän kunniaksi ja sitähän ei voi tehdä ilman viittauksia omiin juuriinsa. Pitäisi varmaan kirjoittaa tärkeistä asioista, kuten lapsiavioliitoista, ihmiskaupasta, tyttöjen kouluttamista, perheväkivallan uhreista jne., mutta päätin ottaa henkilökohtaisemman näkökulman. Jotenkin tämä elämänvaihe on sellainen, että en nyt kestä ahdistavia ja raskaita aiheita. Jatkan siis pohjalaisuuden teemalla, koska se on niin voimakkaasti leimannut omaa elämääni naisena.   Perheessämme oli kolme tytärtä, joista minä olen keskimmäinen. Isäni sanoi, että neljän naisen kanssa pärjää, kun pitää lompsan auki ja suun kiinni. Hän kyllä piti hyvin periaatteestaan kiinni. Aina, kun käväisin liikkeessämme, laittoi hän käden takataskussa olevalle lompakolle ja kysyi "Paljonko?". Sanotaan, että isän tapa kohdata tyttärensä, muovaa eniten itsetuntoa. Kyllä sinä olet fiksu tyttö ja pärjäät varmasti elämässä. Ei sinusta koskaan