Siirry pääsisältöön

Jumeille huomiota ja rakkautta

Olin aamulla joogassa ja heti alussa opettaja sanoi täydellisen itsemyötätunnon lauseen; anna jumeille huomiota ja rakkautta. Hienosti sanottu. Olen viime päivinä kuunnellut äänikirjana Kiira Korven kirjaa Ehjäksi särkynyt. Uskomattoman hieno kasvutarina, jossa täydellisyyden tavoittelija, ylisuorittaja lopulta joutuu taipumaan useiden vammojen jälkeen. Ehkä keho yritti uupumuksen ja vammojen kautta kertoa, että tarvitsee lepoa, mutta palo menestymiseen oli aina suurempi. Uran lopettamisen jälkeen hän on selvästi löytänyt itsemyötätunnon ja armollisuuden, mutta tien täytyy olla pitkä ja haasteellinen. Mieli kestää pidempään kuin kroppa.

Yritän suhtautua kehooni armollisemmin. 
Kiittää esimerkiksi kipeää selkääni siitä, että se on näinkin hyvin jaksanut kaikki vuodet, 
jotka olen sitä pahoinpidellyt pakottamalla mieleni sulkemaan heikkouden pois 
ja varastoimalla sitä osittain kehooni.
Mun rakas pieni vasen akillesjänne ja pohjekin  ovat joutuneet niin koville ja 
nyt ne tarvitsevat rakkaudellista huomioimista ja niiden omilla ehdoilla vahvistamista. 
Kehoni on niin viisas, niin kaunis, mutta totta kai eletty elämä jättää jälkiä ja arpia. 
Tästä lähtien haluan kohdella sitä arvokkaasti.

Kiira, Ehjäksi särkynyt

Urheiluhulluna tykkään kovasti urheilijoiden elämänkerroista. Aluksi tuntui, että mitä kerrottavaa voi olla kolmekymppisillä Kiiralla, Petteri Koposella tai Petter Northugilla. On kiinnostavaa kurkistaa kulissien taakse, pukuhuoneisiin ja huippu-urheilijoiden kurinalaiseen elämään. Kaikki heitä yhdistää käsittämätön sitkeys ja peräänantamattomuus. Urheilu on koko elämä ja elämä pelkkää urheilua. Huipulle ei pääse ilman uhrauksia tai omatuntokierroksia, joilla esimerkiksi Petter Northug rankaisi itseään. 

En ole itse koskaan ollut huippu-urheilija, mutta monesta lajista innostunut aktiivi. Pystyin kuitenkin työelämään hyvin sitoutuneena tuntemaan samoja tuntemuksia. Vaadin itseltäni paljon ja mikään keskinkertainen ei ollut riittävän hyvää. Ehkä tämä ei aina näkynyt tuloksissa, mutta se oli päänsisäinen mindsettini. Aina halusi tehdä enemmän ja paremmin, vaikka keho huusi erilaisilla oireillaan ja viesteillään. Ehkä kuuntelen niitä sitten, kun tämä projekti on saatu maaliin.

Kiira Korpi ei ollut koskaan täysin tyytyväinen, vaikka oli voittanutkin kisan. Hetki yleisön hurratessa oli lyhyt onnentuokio, mutta heti alkoi analysointi siitä, mikä meni huonosti. Hän yritti enemmän ja enemmän ja ajatteli tulevansa onnelliseksi sitten, kun on menestynyt vielä paremmin. Sen tunteen täyttymystä ei koskaan tullut. Samanlaista on ollut usein töissä. Projekti vihdoinkin maalissa ja palvelu sykkimässä bittiavaruudessa. Silti aina oli vain tyhjä ja väsynyt olo, monta asiaa olisi voinut tehdä paremmin. Siksi on tärkeää juhlia pieniä saavutuksia, etappeja. Matka on aina yhtä tärkeä kuin päämäärä. 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Asiakaskokemuksia Valiolta ja leffoista

Hyvä asiakaskokemus Perheeni suosikkijuusto on Oltermanni. Sen säilyttäminen ilmatiiviisti on aina ollut haaste. Muistin, että joskus oli myynnissä erikoiseriä juustoja pyöreässä muovirasiassa. Laitoin Valiolle palautetta, että toivoisin niitä jälleen myyntiin tai muuta vinkkiä säilytykseen. Muissa juustoissa on mm. näppärä tarra sulkemiseen. Meni kolme päivää ja postilaatikossa oli näppärä muovikansi. Loistavaa ja nopeaa reagointia pulmaani.  Oscarin arvoisen elokuvan etsintää Olen taas kuluttanut Finnkinon penkkejä parin leffan verran. Ensin kävin katsomassa Talvisen tarinan, joka on maaginen aikuisten satu. Kuten sadussa aina, tässäkin hyvä voittaa pahan. Pisteitä tulee aina automaattisesti kaikille New Yorkiin sijoittuvile leffoille.  Eilen kävin katsomassa The Monuments Menin. Olin odottanut sitä kovasti nähtyäni trailerin useasti. Ja tietysti George Clooneyta katsoisi pari tuntia mukavassa penkissä karkkeja syöden vaikka still-kuvana. Elokuva ei saanut hyviä arvosteluita kriitiko

Mitä eroa on pohjalaisella naisella ja terroristillä?

No, terroristin kanssa voi neuvotella. Ajattelin kirjoittaa jotain Naistenpäivän kunniaksi ja sitähän ei voi tehdä ilman viittauksia omiin juuriinsa. Pitäisi varmaan kirjoittaa tärkeistä asioista, kuten lapsiavioliitoista, ihmiskaupasta, tyttöjen kouluttamista, perheväkivallan uhreista jne., mutta päätin ottaa henkilökohtaisemman näkökulman. Jotenkin tämä elämänvaihe on sellainen, että en nyt kestä ahdistavia ja raskaita aiheita. Jatkan siis pohjalaisuuden teemalla, koska se on niin voimakkaasti leimannut omaa elämääni naisena.   Perheessämme oli kolme tytärtä, joista minä olen keskimmäinen. Isäni sanoi, että neljän naisen kanssa pärjää, kun pitää lompsan auki ja suun kiinni. Hän kyllä piti hyvin periaatteestaan kiinni. Aina, kun käväisin liikkeessämme, laittoi hän käden takataskussa olevalle lompakolle ja kysyi "Paljonko?". Sanotaan, että isän tapa kohdata tyttärensä, muovaa eniten itsetuntoa. Kyllä sinä olet fiksu tyttö ja pärjäät varmasti elämässä. Ei sinusta koskaan

Sinä pieni urhea nainen

                                                                           Nukkumaan käydessä ajattelen: Huomenna minä lämmitän saunan, pidän itseäni hyvänä, kävelytän, uitan, pesen, kutsun itseni iltateelle, puhuttelen ystävällisesti ja ihaillen, kehun: Sinä pieni urhea nainen, minä luotan sinuun. Eeva Kilpi Kylläpä on kulunut pitkä aika, yli kaksi kuukautta, kun olen viimeksi kirjoittanut mitään. Olen jo saanut huolestuneita kyselyitä voinnistani. Älkää olko huolissanne. Kaikki on oikein hyvin. Jostain syystä yleinen innostukseni kirjoittamiseen on ollut kateissa.  Joulu sujui varsin perinteisesti mökillä, mutta aiottua pienemmällä kokoonpanolla. Uusi vuosi vietettiin tuttavien luona Rukalla ja sieltä ajeltiin Lapin maisemia ihaillen Äkäslompoloon. Viikko tarjosi vaihtelevia säitä, kuten usein tammikuussa. Olen käynyt Ylläksellä 44 vuotta ja oli varmaan ensimmäinen kerta, kun tunturin huipulla oli tyyntä. Alkuviikosta inversio oli voimakas ja se aiheutti suuret lämpötilan vaihtelut.