Siirry pääsisältöön

Kiitollisuuden viikko

Kotiuduin juuri viikon reissusta ja ajokilometrejä tuli reilut 2000 kilometriä ja kävelykilometrejä muutama vähemmän. Reissuviikko oli täynnä kiitollisuutta monesta asiasta. 

Ensimmäinen kiitollisuuden aihe on se, että sain tehdä Lapin reissun yhdessä 82-vuotiaan äitini kanssa. Äitini on lomaillut Äkäslompolon mökillämme 30 vuoden ajan, mutta edellisestä ruskaretkestä on nyt vuosia. Hän on ikäisekseen nuorekas ja hyväkuntoinen. Minulla oli täysi työ pysytellä hänen vauhdissaan. Arvostusta lisää se, että hänen nuorena murtunut nilkka on ihan jäykkä ja varmaan todella kipeä, mutta hän ei valita.
Olen itsekin lomaillut Äkäslompolossa aktiivisesti, mutta tämä oli ensimmäinen ruskareissu. Ajankohta oli täydellinen ja ruska oli parhaimmillaan. Koko viikon vain huokailimme keltaisina ja punaisina hehkuvien maisemien kauneutta. Säätkin suosivat ja pääsimme retkeilemään kauniin aurinkoisessa säässä. 

Olin erityisen kiitollinen siitä, että pystyin kävelemään 5-8 kilometrin retkiä, joka on minulle paljon.  Onneksi oli koira mukana, joka halusi pysähdellä usein. Flunssakin antoi sopivasti periksi. Toisena päivänä teimme retken Vankaankurun laavulle. Siitä lähdimme vielä kiipeämään Kellostapulin kuruun ja se oli minulle melkein liikaa, kilometri ylämäkeä. Jouduin pysähtelemään usein ja paluumatka autolle otti voimille. Seuraavan päivän lyhyempi reissu tuntui raskaalta ja tajusin edellisen illan kiipeämisen väsyttäneen sydäntä ja kerryttäneen nestettä kehoon. Sitten vain diureettia peliin ja seuraavana päivänä jalka nousi jo kuin nuorella tytöllä ja pystyin kävelemään ongelmitta. Taas tuli lisää oppia siitä, miten tämän sydämen kanssa pitäisi elää.
Nautin erityisesti nuotioilla istuskeluista. Harvoin suomalaiset juttelevat tuntemattomille ihmisille niin paljon kuin elävän tulen ääressä. Metsähallituksen ylläpitämät nuotiopaikat ja laavut olivat loistavassa kunnossa ja väkeä oli ruuhkaksi saakka. Luontokeskus Kellokas muuttui illoiksi elokuvateatteriksi ja kävimme katsomassa uuden Mielensäpahoittajan. Olipa hyvä leffa. Yhtä aikaa hausta ja liikuttava.
Viikon reissu alkoi Ruoska-ystävien kanssa. Olemme 14 vuoden aikana tehneet unohtumattomia reissuja Saariselälle ja niillä porukka on hitsautunut hyvin yhteen. Tällä kertaa tapasimme Etelä-Ruoskalla Lempäälässä ja oli kyllä todella hauskaa. Olen niin onnellinen tuosta porukasta. Reissun kohokohta oli myös kummipoika Rasmuksen SM-kulta pesäpallon B-pojissa. Viivästimme Lappiin lähtöä päivällä, että saimme olla paikalla todistamassa ratkaisevan finaalin voittoa (=murskavoittoa) ja mitalien ripustamista poikien kaulaan. Ja tämä tietenkin pesäpallon mekassa Seinäjoella. Totesimme katsomossa toisen kummitädin kanssa, että olemme onnistuneet erinomaisesti kasvatustyössä. Tosin kunnia taitaa kuulua vanhemmille, jotka ovat paistaneet yhden sun toisenkin Atrian makkaran ja ajaneet tuhansia kilometrejä pesäpallon takia. En voi kuin ihailla lukkarina pelaavaa Rasmusta, joka kesti loistavasti paineet ja teki viisi juoksuakin. Lukkarilla pitää olla hyvä miehinen ominaisuus; antaa huutojen mennä yhdestä korvasta sisään ja toisesta ulos.
Viimeinen kiitollisuuden aihe on tietenkin se, että olen taas turvallisesti kotona. Pitkät ajomatkat jännittävät aina.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Asiakaskokemuksia Valiolta ja leffoista

Hyvä asiakaskokemus Perheeni suosikkijuusto on Oltermanni. Sen säilyttäminen ilmatiiviisti on aina ollut haaste. Muistin, että joskus oli myynnissä erikoiseriä juustoja pyöreässä muovirasiassa. Laitoin Valiolle palautetta, että toivoisin niitä jälleen myyntiin tai muuta vinkkiä säilytykseen. Muissa juustoissa on mm. näppärä tarra sulkemiseen. Meni kolme päivää ja postilaatikossa oli näppärä muovikansi. Loistavaa ja nopeaa reagointia pulmaani.  Oscarin arvoisen elokuvan etsintää Olen taas kuluttanut Finnkinon penkkejä parin leffan verran. Ensin kävin katsomassa Talvisen tarinan, joka on maaginen aikuisten satu. Kuten sadussa aina, tässäkin hyvä voittaa pahan. Pisteitä tulee aina automaattisesti kaikille New Yorkiin sijoittuvile leffoille.  Eilen kävin katsomassa The Monuments Menin. Olin odottanut sitä kovasti nähtyäni trailerin useasti. Ja tietysti George Clooneyta katsoisi pari tuntia mukavassa penkissä karkkeja syöden vaikka still-kuvana. Elokuva ei saanut hyviä arvosteluita kriitiko

Sinä pieni urhea nainen

                                                                           Nukkumaan käydessä ajattelen: Huomenna minä lämmitän saunan, pidän itseäni hyvänä, kävelytän, uitan, pesen, kutsun itseni iltateelle, puhuttelen ystävällisesti ja ihaillen, kehun: Sinä pieni urhea nainen, minä luotan sinuun. Eeva Kilpi Kylläpä on kulunut pitkä aika, yli kaksi kuukautta, kun olen viimeksi kirjoittanut mitään. Olen jo saanut huolestuneita kyselyitä voinnistani. Älkää olko huolissanne. Kaikki on oikein hyvin. Jostain syystä yleinen innostukseni kirjoittamiseen on ollut kateissa.  Joulu sujui varsin perinteisesti mökillä, mutta aiottua pienemmällä kokoonpanolla. Uusi vuosi vietettiin tuttavien luona Rukalla ja sieltä ajeltiin Lapin maisemia ihaillen Äkäslompoloon. Viikko tarjosi vaihtelevia säitä, kuten usein tammikuussa. Olen käynyt Ylläksellä 44 vuotta ja oli varmaan ensimmäinen kerta, kun tunturin huipulla oli tyyntä. Alkuviikosta inversio oli voimakas ja se aiheutti suuret lämpötilan vaihtelut.

Mitä eroa on pohjalaisella naisella ja terroristillä?

No, terroristin kanssa voi neuvotella. Ajattelin kirjoittaa jotain Naistenpäivän kunniaksi ja sitähän ei voi tehdä ilman viittauksia omiin juuriinsa. Pitäisi varmaan kirjoittaa tärkeistä asioista, kuten lapsiavioliitoista, ihmiskaupasta, tyttöjen kouluttamista, perheväkivallan uhreista jne., mutta päätin ottaa henkilökohtaisemman näkökulman. Jotenkin tämä elämänvaihe on sellainen, että en nyt kestä ahdistavia ja raskaita aiheita. Jatkan siis pohjalaisuuden teemalla, koska se on niin voimakkaasti leimannut omaa elämääni naisena.   Perheessämme oli kolme tytärtä, joista minä olen keskimmäinen. Isäni sanoi, että neljän naisen kanssa pärjää, kun pitää lompsan auki ja suun kiinni. Hän kyllä piti hyvin periaatteestaan kiinni. Aina, kun käväisin liikkeessämme, laittoi hän käden takataskussa olevalle lompakolle ja kysyi "Paljonko?". Sanotaan, että isän tapa kohdata tyttärensä, muovaa eniten itsetuntoa. Kyllä sinä olet fiksu tyttö ja pärjäät varmasti elämässä. Ei sinusta koskaan