Siirry pääsisältöön

Kolmas ikä

Viime perjantaina se sitten vihdoin kolahti postilaatikkoon. Pelätty ja odotettu eläkepäätös, joka oli myönteinen- Olen nyt virallisesti työkyvyttömyyseläkeläinen 58-vuotiaana.

Itkuksihan se meni koko päivä ja aviomies oli aivan ihmeissään, koska hän ajatteli asiaa vain rationaalisesti. Hän kysyi, että olisinko toivonut kielteistä päätöstä. Nyyhkytysten lomassa pystyin vain nyökkäämään. Olisin niin toivonut, että voisin jatkaa työelämässä. Ja tällä toiveella ei ole mitään tekemistä realiteettien kanssa. Se on vain niin kova paikka, vaikka olen työstänyt asiaa maaliskuun lopusta alkaen. Se oli yksi kuumehouruinen ja väsynyt hetki mökin sohvalla, kun katsoin ulos ja tein päätökseni hakea työkyvyttömyyseläkettä.

Olen reilun viiden vuoden aikana kolme kertaa kammennut itseni pitkiltä sairaslomilta takaisin työelämään ja työkyvyttömyyseläke ei ole edes käynyt mielessä. On ollut itsestäänselvyys, että palaan takaisin töihin ja annan yhteiskunnalle verorahoina edes vähän takaisin hyvityksenä saamistani hoidoista. Leikkisästä ajattelin, että hematologian osastolla ja työterveyshuollossa saavat tulospalkkion, kun hoitavat minut takaisin työelämään. Ehkä kaikki ympärillä ovat ymmärtäneet realiteettini paremmin kuin minä, koska kaikkien mielestä se oli ainoa oikea päätös. Vanhoja kirjoituksiani lukiessa ymmärrän, että olen tehnyt töitä voimieni äärirajoilla, puhtaalla innostuksella. Fysiikkani ei ole sydämen vajaatoiminnan takia ollut normaali ja kyllä se tuntui toimistotyössäkin.


Kuukausien ajan olen yrittänyt sopeutua ajatukseen, että tässä se nyt oli. Ei enää palavereita, ei työkavereita, ei haasteita, ei ruokatunteja, ei työnantajaa, ei työvaatteita.... Niin haikeaa ja vaikeaa. Luin alkukesästä Pekka Järvisen loistavan kirjan 'Miten selvitä eläkepäivistä hengissä' jossa hän valottaa eläkkeelle siirtymistä monesta kulmasta. Kyseessä on yksi elämän isoimmista kriiseistä. Melkein sopeutumiskurssin paikka. Ennen eläkejuhlien läksiäispuheissa toivottiin leppoisia eläkepäiviä. Silloin alkoi vanhuus. Nyt eläkkeelle jääviltä kysytään, mitä aioit eläkkeellä tehdä, olla hyödyllinen ja montako hallituspaikkaa on. Ennen oli lapsuus, aikuisuus ja vanhuus. Nyt eläkkeelle siirtyessä alkaa kolmas ikä ja vasta sitten levätään vanhuudessa.
Olen vielä hiukan shokissa, mutta pikku hiljaa alkaa uudelleensuuntautuminen tulevaisuuteen. Haluan tehdä jotain järkevää ja tärkeää. Haluan hoitaa itseäni ja olla terve, hyväkuntoinen ja hyvinvoiva. Haluan olla parempi ja läsnäolevampi isoäiti. Haluan sitä ja tätä, mutta en vielä tiedä mitä. Yritän hyväksyä, että elämä voi olla täydellistä, vaikka ei olisikaan enää töissä. Ehkä rupean MML:n lukumummiksi tai vapaaehtoiseksi urheilutapahtumiin. Ehkä vain pelaan hedelmäpelejä Heinolan S-Marketissa tai teen ristikoita.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Asiakaskokemuksia Valiolta ja leffoista

Hyvä asiakaskokemus Perheeni suosikkijuusto on Oltermanni. Sen säilyttäminen ilmatiiviisti on aina ollut haaste. Muistin, että joskus oli myynnissä erikoiseriä juustoja pyöreässä muovirasiassa. Laitoin Valiolle palautetta, että toivoisin niitä jälleen myyntiin tai muuta vinkkiä säilytykseen. Muissa juustoissa on mm. näppärä tarra sulkemiseen. Meni kolme päivää ja postilaatikossa oli näppärä muovikansi. Loistavaa ja nopeaa reagointia pulmaani.  Oscarin arvoisen elokuvan etsintää Olen taas kuluttanut Finnkinon penkkejä parin leffan verran. Ensin kävin katsomassa Talvisen tarinan, joka on maaginen aikuisten satu. Kuten sadussa aina, tässäkin hyvä voittaa pahan. Pisteitä tulee aina automaattisesti kaikille New Yorkiin sijoittuvile leffoille.  Eilen kävin katsomassa The Monuments Menin. Olin odottanut sitä kovasti nähtyäni trailerin useasti. Ja tietysti George Clooneyta katsoisi pari tuntia mukavassa penkissä karkkeja syöden vaikka still-kuvana. Elokuva ei saanut hyviä arvosteluita kriitiko

Sinä pieni urhea nainen

                                                                           Nukkumaan käydessä ajattelen: Huomenna minä lämmitän saunan, pidän itseäni hyvänä, kävelytän, uitan, pesen, kutsun itseni iltateelle, puhuttelen ystävällisesti ja ihaillen, kehun: Sinä pieni urhea nainen, minä luotan sinuun. Eeva Kilpi Kylläpä on kulunut pitkä aika, yli kaksi kuukautta, kun olen viimeksi kirjoittanut mitään. Olen jo saanut huolestuneita kyselyitä voinnistani. Älkää olko huolissanne. Kaikki on oikein hyvin. Jostain syystä yleinen innostukseni kirjoittamiseen on ollut kateissa.  Joulu sujui varsin perinteisesti mökillä, mutta aiottua pienemmällä kokoonpanolla. Uusi vuosi vietettiin tuttavien luona Rukalla ja sieltä ajeltiin Lapin maisemia ihaillen Äkäslompoloon. Viikko tarjosi vaihtelevia säitä, kuten usein tammikuussa. Olen käynyt Ylläksellä 44 vuotta ja oli varmaan ensimmäinen kerta, kun tunturin huipulla oli tyyntä. Alkuviikosta inversio oli voimakas ja se aiheutti suuret lämpötilan vaihtelut.

Mitä eroa on pohjalaisella naisella ja terroristillä?

No, terroristin kanssa voi neuvotella. Ajattelin kirjoittaa jotain Naistenpäivän kunniaksi ja sitähän ei voi tehdä ilman viittauksia omiin juuriinsa. Pitäisi varmaan kirjoittaa tärkeistä asioista, kuten lapsiavioliitoista, ihmiskaupasta, tyttöjen kouluttamista, perheväkivallan uhreista jne., mutta päätin ottaa henkilökohtaisemman näkökulman. Jotenkin tämä elämänvaihe on sellainen, että en nyt kestä ahdistavia ja raskaita aiheita. Jatkan siis pohjalaisuuden teemalla, koska se on niin voimakkaasti leimannut omaa elämääni naisena.   Perheessämme oli kolme tytärtä, joista minä olen keskimmäinen. Isäni sanoi, että neljän naisen kanssa pärjää, kun pitää lompsan auki ja suun kiinni. Hän kyllä piti hyvin periaatteestaan kiinni. Aina, kun käväisin liikkeessämme, laittoi hän käden takataskussa olevalle lompakolle ja kysyi "Paljonko?". Sanotaan, että isän tapa kohdata tyttärensä, muovaa eniten itsetuntoa. Kyllä sinä olet fiksu tyttö ja pärjäät varmasti elämässä. Ei sinusta koskaan