Siirry pääsisältöön

Sitten avainta etsimään

By Pixabay
Olen hämmentynyt, häkeltynyt ja hiukan eksyksissä. Ja tämä kaikki vain siitä syystä, että ystäväni johdatti minut tunnelukkojen maailmaan. Olen aina pitänyt itseäni varsin tasapainoisena, ahkerana ja helppona ihmisenä. Yht'äkkiä onkin kyseenalaistettava kaikki, mitä olen ollut niin monta vuosikymmentä. Ahkeruus ei olekaan hyve, vaan Vaativuuden tunnelukko. Helppous ei olekaan hyvä asia, vaan saattaa olla merkki alistuneisuudesta tai hyväksynnän hausta. Hillitty käytökseni ei olekaan pelkkää korrektisuutta ja hyvää kasvatusta, vaan ehkä emotionaalista estyneisyyttä.

Matkustin viikonloppuna lakeuksille rippijuhliin ja kuuntelin automatkat Kimmo Takasen Tunne lukkosi - Vapaudu tunteiden vallasta -äänikirjaa. Ja se sai aikaan oikein tunteiden sekametelisopan. Ymmärsin niin paljon ja toisaalta mieleen nousi enemmän avaamattomia lukkoja kuin avaimia. Tajusin, että olen vain osa sukupolvien ketjussa ja noudatan samoja käyttäytymisen kaavoja kuin ovat jo ehkä isovanhempani noudattaneet. Jos olen vapaa jostain tunnelukosta, sitä ei ole ollut kummallakaan vanhemmistani tai heidän kummankaan vanhemmilla. Karrikoidusti. Kaikilla meillä on tunnelukkoja ja se ei ole ihme, jos miettii suomalaisten koettelemuksia. Miten esimerkiksi isovanhempiemme sotakokemukset vaikuttavat nyt heidän lastenlastenlasten elämässä?
Osana sukupolvien ketjua by Pixabay
Miten tästä eteenpäin? Tärkeintä on tunnistaa omat tunnelukkonsa, kuten nyt olen tehnyt. Sitten on edessä pitkä prosessi niiden vaimentamisessa. Olen jo aiemmin kirjoittanut olevani suorituskeskeinen ja nyt sille löytyi nimikin Vaativuuden tunnelukko, joka on minulla ainoa hyvin vahva. Tällä hetkellä pohdin kovasti, mistä ihmeestä sen olen omaksunut. Minusta vanhempani eivät ole olleet niin vaativia ja olisin suorittamisella hakenut heidän hyväksyntäänsä. Vaihtoehdoksi jää se, että olen oppinut tuon mallin. Tein joku aika sitten valokuvakirjan sukumme kesämökillä vuosikymmenten aikana otetuista kuvista. Yhdessä kuvassa isäni makaa lepotuolissa ja olen kirjoittanut tekstiin sen olevan harvinaista. Isäni oli yrittäjä, joka oli aina joko kuntoilemassa, metsässä tai puhdetöiden parissa. Sunnuntaiaamuisin heräsin siihen, että hän oli käynyt pyöräilemässä jo muutaman kymmenen kilometrin reissun. Silti minusta tuntuu, että hän teki kaiken nauttien ja innostuneena. Olen isäni tytär ja tätä samaa olen ajatellut itsestäni. 

Olet vaativa itseäsi kohtaan, vaikka luultavasti itse pidät vaativuuttasi ihan kohtuullisena. Sinusta tuntuu, että koko ajan on tehtävä jotain, saatava aikaan tai pidettävä asiat ja tavarat järjestyksessä. Et voi olla tyytyväinen itseesi jos et täytä vaatimuksiasi - siksi tuntuu ettei mikään koskaan riitä, aina on jotain tavoittelemisen arvoista. Riittämättömyyden, epäonnistumisen, huonommuuden ja häpeän tunteet vaanivat ja iskevät ellet yllä koviin vaatimuksiisi. Ponnistelet välttääksesi näitä ikäviä tunteita ja se aiheuttaa sinulle ahdistusta ja stressiä. Stressi saattaa ilmetä erilaisina fyysisinä oireina - unettomuutena, väsymyksenä, korkeana verenpaineena, vatsahaavana tai paniikkikohtauksina. Sinun on vaikea rentoutua ja vain nauttia elämästä. Saatat olla enimmäkseen turhautunut ja ärtynyt itseesi ja toisiin. Elämä on suorittamista, ja uskot että se joskus tuo sinulle palkinnon - vapauden tai täydellisyyden. Loppujen lopuksi saavutukset kuitenkin tuntuvat tyhjiltä ja hamuat seuraavia tehtäviä ja haasteita. Jos päätät menestyä jossain, luultavasti menestyt siinä - osaamatta kuitenkaan pysähtyä nauttimaan menestyksestä.

www.tunnelukkosi.fi/tunnelukot

Nyt yritän katkaista tämän sukupolvien ketjun muutamassa asiassa, vaikka olen jo omat mallini siirtänyt lapsillenikin. Onneksi he ovat tässä valistuneempia ja auttavat minua huomaamaan, kun tunnelukko iskee. Saan heiltä heti whatsupp-viestin, kun alitajuntani on kirjoittanut Somen pullakahvi- tai skumppakuvaan, että olen nyt Ansainnut tämän. Olen ihan riittävän hyvä ansaitakseni jotain ilman hikeä ja kyyneleitä. Kai.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Elämä pausella

  Elämänäni on ollut viimeiset kolme päivää pysähdyksissä, pausella, tai ainakin siltä tuntuu. Odottelin nimittäin kiltisti kotosalla liki terveenä koronatestin tulosta. Vihdoinkin tänään 51 tuntia näytteenotosta tuli tulos, negatiivinen. Kyllä tuntui aika pitkältä, vaikka maalasin yhden pöydän ja tein monta online-joogaa ja -pilatesta.  Olin keskiviikkona synttäreillä, joilla oli kymmenisen henkilöä. Kotiin palattuani alkoi kurkku karhennella ja oli väsynyt ja viluinen olo. Yön kävin jaakobin painia ja mietin, mitä jos minulla onkin korona ja kaikki synttäreillä ja fysioterapialaitoksessa ovat altistuneet. Kävin läpi kaikki mahdolliset altistumispaikat ja ei niitä ollut kuin Heinolan metsät ja alkuviikosta vierailleet LVI-asentajat.  Mietin kovasti syyllisyyttä, jota tartunnan saaneet ja muita altistaneet väistämättä tuntevat. Varsinkin, kun useimmat ovat altistaessaan olleet itse oireettomia. Miltä tuntuu, kun oman joukkueen ottelut peruutetaan, koululuokka laitetaan karanteeniin, ra

Asiakaskokemuksia Valiolta ja leffoista

Hyvä asiakaskokemus Perheeni suosikkijuusto on Oltermanni. Sen säilyttäminen ilmatiiviisti on aina ollut haaste. Muistin, että joskus oli myynnissä erikoiseriä juustoja pyöreässä muovirasiassa. Laitoin Valiolle palautetta, että toivoisin niitä jälleen myyntiin tai muuta vinkkiä säilytykseen. Muissa juustoissa on mm. näppärä tarra sulkemiseen. Meni kolme päivää ja postilaatikossa oli näppärä muovikansi. Loistavaa ja nopeaa reagointia pulmaani.  Oscarin arvoisen elokuvan etsintää Olen taas kuluttanut Finnkinon penkkejä parin leffan verran. Ensin kävin katsomassa Talvisen tarinan, joka on maaginen aikuisten satu. Kuten sadussa aina, tässäkin hyvä voittaa pahan. Pisteitä tulee aina automaattisesti kaikille New Yorkiin sijoittuvile leffoille.  Eilen kävin katsomassa The Monuments Menin. Olin odottanut sitä kovasti nähtyäni trailerin useasti. Ja tietysti George Clooneyta katsoisi pari tuntia mukavassa penkissä karkkeja syöden vaikka still-kuvana. Elokuva ei saanut hyviä arvosteluita kriitiko

Sinä pieni urhea nainen

                                                                           Nukkumaan käydessä ajattelen: Huomenna minä lämmitän saunan, pidän itseäni hyvänä, kävelytän, uitan, pesen, kutsun itseni iltateelle, puhuttelen ystävällisesti ja ihaillen, kehun: Sinä pieni urhea nainen, minä luotan sinuun. Eeva Kilpi Kylläpä on kulunut pitkä aika, yli kaksi kuukautta, kun olen viimeksi kirjoittanut mitään. Olen jo saanut huolestuneita kyselyitä voinnistani. Älkää olko huolissanne. Kaikki on oikein hyvin. Jostain syystä yleinen innostukseni kirjoittamiseen on ollut kateissa.  Joulu sujui varsin perinteisesti mökillä, mutta aiottua pienemmällä kokoonpanolla. Uusi vuosi vietettiin tuttavien luona Rukalla ja sieltä ajeltiin Lapin maisemia ihaillen Äkäslompoloon. Viikko tarjosi vaihtelevia säitä, kuten usein tammikuussa. Olen käynyt Ylläksellä 44 vuotta ja oli varmaan ensimmäinen kerta, kun tunturin huipulla oli tyyntä. Alkuviikosta inversio oli voimakas ja se aiheutti suuret lämpötilan vaihtelut.