Siirry pääsisältöön

Käsi karkkipussissa

Rakastan karkkia, erityisesti salmiakkia. Elokuviin ei voi mennä ilman irtokarkkeja ja myönnän juuri tyhjentäneeni taas yhden pussin. Tänään kaupassa isä tuiskasi tyttärelleen, että ei karkkia tänään. Ajattelin, että voi, kun joku kieltäisi minuakin. Aikuisenakaan en pysty kieltäytymään, vaikka kuinka tiedän kaiken ylimääräisen sokerin ja salmiakkien suolan olevan epäterveellistä.

Maailmassa ei olisi ylipainoisia tai huonokuntoisia, jos ihmiset elisivät, kuten tietävät olevan terveellistä. Miten vaikeaa onkin muuttaa elintapojaan. Itse elän todennäköisesti paljon keskimääräistä terveellisemmin. Syön monipuolisesti ja terveellisesti, nukun tarpeeksi ja liikunta on kuulunut elämääni aina. Ajattelen, että karkit ja pullat ovat se sallittu pahe. Silti todennäköisesti voisin vielä paremmin, jos vähentäisin sokerin ja suolan määrää. Vai voisinko? Pitäähän ihmisellä olla jotain heikkouksia?

Erilaisen ruokavalion noudattaminen vaatii valtavasti itsekuria ja/tai tiedon ja kokemuksen sen hyvistä vaikutuksista. Raskaus on yksi sellainen. Sushia rakastava tyttäreni pystyy pidättäytymään siitä, kun vatsassa potkii tarpeeksi iso motivaattori. Toinen tytär on viimeiset vuodet noudattanut Paleo-diettiä, koska se hänen kokemuksensa mukaan pitää autoimmuunisairauden kurissa ja mahdollistaa elämän ilman lääkkeitä. Kolmas tytär on lähes kasvissyöjä ja hän voi kuulemma paljon paremmin. Aviomies välttelee hiilareita ja kyllähän se paino putosi muutoksen myötä. Voitte kuvitella, että perheillallisen menun suunnittelu vaatii vähän mietintää. Kunnioitan kuitenkin kovasti kaikkien valintoja ja sisukkuutta noudattaa ruokavaliotaan.

Miksi taas pohdin ravintoasioita? Luin viikonloppuna kirjan Syö hyvin, voi paremmin - Ravinto syövän ehkäisyssä ja hoidon tukena. Siinä oli mm. ruodittu eri ravintoaineita sen perusteella ehkäiseekö ne syöpää tai ovatko ne erityisen hyviä hoidon tukena. Lukiessa tuli taas tunne, että pitää tehdä muutoksia. Tässä mietteet siitä, mitä säilytän, lisään tai vältän.

Näitä pitäisi lisätä ruokavaliossa
Parsa, kaalit ja tummanvihreälehtiset vihannekset, kuten pinaatti ja lehtikaali. Kaalista olen kyllä tänä kesänä innostunut ja tehnyt paljon kaalisalaattia ja kaalilaatikoita ym. Täytyy vaan jatkaa ja löytää sopiva tapa syödä myös lehtikaalia. Vihersmoothie on ollut pitäisi-listalla pitkään.

Palkokasvit, pavut, linssit ja  herneet. Pavut ja linssit ovat loistavia talviruuissa. Pähkinät ja mantelit. Niitä  tulee helposti syötyä, kun on kippo pöydällä. Pellavansiemeniä ruokalusikallinen päivässä. Nekin menisivät hyvin siihen päivittäiseen smoothiin. 

Kurkuman terveellisyys oli kirjassa minulle uusi juttu. Auttaa tulehduksiin ja jopa masennukseen. Sitäkin siihen smoothiin puoli teelusikallista päivässä. Inkivääri on toinen loistava antioksidantti, johon olen jo jäänytkin koukkuun teenä hunajan kera. 

Nämä pidän ruokavaliossa
Olemme innokkaita hyödyntämään luonnon antimia. Olemme omavaraisia kalojen, rapujen ja sienten suhteen. Kannatan satokalenterin mukaista ruokavaliota ja siksi osa ruoka-aineista on enemmän käytössä tiettynä vuodenaikana. Nyt tulee sieniä kohta korvistakin ja kuivuri painaa pitkää päivää. 



Kasviksia käytetään runsaasti ja on erityisen ihanaa ostaa niitä maalaistorilta suoraan viljelijältä. Myös marjat, hedelmät ja sitrushedelmät ovat jo käytössä, mutta lisäys ei haittaa. Uutta kirjassa oli se, että pakastemarjat pitäisi sulattaa ja käyttää nopeasti. Sulatus mieluiten mikrossa.

Tomaatti ja porkkana ovat molemmat suosikkeja, mutta kirjan mukaan molemmat kannattaa syödä kypsennettynä. Äitini on aina korostanut, että joka päivä pitää syödä yksi tomaatti. Se pitää sydänsairaudet loitolla. No, neuvoa olen noudattanut, mutta tässä ollaan. Ehkä olisi pitänyt syödä enemmän ketsuppia.

Näitä pitäisi vähentää tai lopettaa käyttö kokonaan
Sokeri. Sokeri. Sokeri. Eli karkit ja pullat. Kuopus sanoo, että elämä on liian lyhyt jälkiruuista kieltäytymiseen. Tykkään leipoa piirakoita ja pullia. Nytkin mustikkamuffinssi maistui niin hyvältä kahvin kanssa sieniretken jälkeen.

Suolan vähentämisen tarve on yksiselitteinen sydämen voinnin vuoksi. Se ei olekaan ihan helppoa, koska tykkään ravuista, graavilohesta ja juustoista. Leivissäkin on yllättävän paljon suolaa. Ja valitettavasti myös salmiakissa ja lakritsissa. 

Valkoiset jauhot ovat myös vähennyslistalla ja niitä on erityisesti leivonnaisissa. Vaihtelun vuoksi tykkään ostaa muutakin kuin ruisleipää, mutta vehnäjauhoja on myös niissä ihanissa kaura- ja ohraleivissä.

Alkoholi kuuluisi tällä hetkellä ehkä tuohon pidä-kategoriaan. Sydän ei tykkää siitä yhtä paljon kuin minä ja minusta on tullut varovaisempi nautiskelija. Aiemmin saattoi suurkulutuksen rajat paukkua, kun hyvä ruoka vaati hyvän viinin ja kuohari toimii aina elämän iloissa ja suruissa. 

Onko kaikki kuitenkin hyvin?
Joistakin kirjoitus voi tuntua tyhmältä, koska ehkä jo elänpääosin terveellisesti ja tämä on hifistelyä. Pitää mennä varmaan taas Prisman kassalle päivittelemään, mitä suomalaiset oikeasti syövät. Siinä ehkä syy, miksi tyttärestä tuli kesätöiden jälkeen kasvissyöjä. No, aina on varaa parantaa ja voida paremmin. 

Olen monta kertaa pohtinut, että miksi minä olen saanut kaikki sairauteni, vaikka olen aina yrittänyt elää terveellisesti. Eikö se tomaatti päivässä riittänytkään? Olisiko kurkuma pitänyt löytää jo kymmenen vuotta sitten? Moni on sanonut, että juuri sen takia olen selvinnyt hoidoista ja kuntoutunut aina hyvin. Geenivirheisiini en enää pysty vaikuttamaan, mutta ruokaan, lepoon ja kuntoon voin. Siksi lähden nyt poimimaan kypsät marjaaroniat talteen. 






Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Asiakaskokemuksia Valiolta ja leffoista

Hyvä asiakaskokemus Perheeni suosikkijuusto on Oltermanni. Sen säilyttäminen ilmatiiviisti on aina ollut haaste. Muistin, että joskus oli myynnissä erikoiseriä juustoja pyöreässä muovirasiassa. Laitoin Valiolle palautetta, että toivoisin niitä jälleen myyntiin tai muuta vinkkiä säilytykseen. Muissa juustoissa on mm. näppärä tarra sulkemiseen. Meni kolme päivää ja postilaatikossa oli näppärä muovikansi. Loistavaa ja nopeaa reagointia pulmaani.  Oscarin arvoisen elokuvan etsintää Olen taas kuluttanut Finnkinon penkkejä parin leffan verran. Ensin kävin katsomassa Talvisen tarinan, joka on maaginen aikuisten satu. Kuten sadussa aina, tässäkin hyvä voittaa pahan. Pisteitä tulee aina automaattisesti kaikille New Yorkiin sijoittuvile leffoille.  Eilen kävin katsomassa The Monuments Menin. Olin odottanut sitä kovasti nähtyäni trailerin useasti. Ja tietysti George Clooneyta katsoisi pari tuntia mukavassa penkissä karkkeja syöden vaikka still-kuvana. Elokuva ei saanut hyviä arvosteluita kriitiko

Mitä eroa on pohjalaisella naisella ja terroristillä?

No, terroristin kanssa voi neuvotella. Ajattelin kirjoittaa jotain Naistenpäivän kunniaksi ja sitähän ei voi tehdä ilman viittauksia omiin juuriinsa. Pitäisi varmaan kirjoittaa tärkeistä asioista, kuten lapsiavioliitoista, ihmiskaupasta, tyttöjen kouluttamista, perheväkivallan uhreista jne., mutta päätin ottaa henkilökohtaisemman näkökulman. Jotenkin tämä elämänvaihe on sellainen, että en nyt kestä ahdistavia ja raskaita aiheita. Jatkan siis pohjalaisuuden teemalla, koska se on niin voimakkaasti leimannut omaa elämääni naisena.   Perheessämme oli kolme tytärtä, joista minä olen keskimmäinen. Isäni sanoi, että neljän naisen kanssa pärjää, kun pitää lompsan auki ja suun kiinni. Hän kyllä piti hyvin periaatteestaan kiinni. Aina, kun käväisin liikkeessämme, laittoi hän käden takataskussa olevalle lompakolle ja kysyi "Paljonko?". Sanotaan, että isän tapa kohdata tyttärensä, muovaa eniten itsetuntoa. Kyllä sinä olet fiksu tyttö ja pärjäät varmasti elämässä. Ei sinusta koskaan

Sinä pieni urhea nainen

                                                                           Nukkumaan käydessä ajattelen: Huomenna minä lämmitän saunan, pidän itseäni hyvänä, kävelytän, uitan, pesen, kutsun itseni iltateelle, puhuttelen ystävällisesti ja ihaillen, kehun: Sinä pieni urhea nainen, minä luotan sinuun. Eeva Kilpi Kylläpä on kulunut pitkä aika, yli kaksi kuukautta, kun olen viimeksi kirjoittanut mitään. Olen jo saanut huolestuneita kyselyitä voinnistani. Älkää olko huolissanne. Kaikki on oikein hyvin. Jostain syystä yleinen innostukseni kirjoittamiseen on ollut kateissa.  Joulu sujui varsin perinteisesti mökillä, mutta aiottua pienemmällä kokoonpanolla. Uusi vuosi vietettiin tuttavien luona Rukalla ja sieltä ajeltiin Lapin maisemia ihaillen Äkäslompoloon. Viikko tarjosi vaihtelevia säitä, kuten usein tammikuussa. Olen käynyt Ylläksellä 44 vuotta ja oli varmaan ensimmäinen kerta, kun tunturin huipulla oli tyyntä. Alkuviikosta inversio oli voimakas ja se aiheutti suuret lämpötilan vaihtelut.