Siirry pääsisältöön

Superiloinen veronmaksaja

"Olen aina olut iloinen veronmaksaja, mutta nyt olen superiloinen veronmaksaja. En haluaisi olla köyhä ja kipeä Yhdysvalloissa."

Näin lausui urheilutoimittaja Kaj Kunnas HS:ssä tänään 14.4.2017. Ja hänen sanoihinsa on helppo yhtyä. Keskustelin aiheesta hänen kanssaan jo Urheilugaalassa, kun kilvan kehuimme suomalaista terveydenhoitoa. Apua saa ilman luottokorttia, kun se kriittinen hetki koittaa. 

Kantasolusiirto maksaa vähintään pikkuauton verran. Keräilyn aikaan olin sairaalassa kuusi päivää ja lasku reilut 200€, vaikka päivämaksun täytyy oikeasti olla tuhansia euroja ja keräilyyn käytetty huippulaitteisto maksaa monta satatuhatta euroa. 

Nyt hoitoputkeni on hiukan pysähdyksissä, kun taas on ollut saatavuusongelmia tarvittavasta solumyrkystä. Nyt sitä on taas saatu Suomeen, mutta ensin hoidetaan minua kiireellisemmät. Yksi heistä voi olla huoneessani hetken ollut 27-vuotias tyttö, jolla on todettu akuutti myelottinen leukemia. Mielelläni annan jonossa paikkani hänelle.

Oma vuoroni on sitten aikaisintaan toukokuun alkupuolella. Odottavan aika ei kuitenkaan ole pitkä, kun pystyy elämään lähes normaalia elämää, kunhan saa nukkua hyvät päikkärit. En märehdi ja voivottele asiaa, kun se on oman vaikutusalueen ulkopuolella. Hiukan minua luterilaisena kaivelee, että en ole väliaikaa töissä. Pohdittiin tätä hoitavan lääkärin kanssa ja hänestä on tärkeää pysyä terveenä ja kerätä voimia tulevaan. Olen kuitenkin sairas ja peruselämä vaatii sen huomioimisen koko ajan. Enää ei kirmailla kuin nuoret tytöt. Tuskailin tätä dilemmaa miehelleni, joka katsoi minuun siihen tyyliin, että et voi olla tosissasi. Hän, jos joku tietää, miten olen välillä arjessa sinnitellyt.



Sitten takaisin otsikkoon ja miksi olen superiloinen veronmaksaja. Tarvittava lääkekin on osa markkinataloutta ja niukkuutta myydessä on myyjän markkinat. Ensin pieneen, ahtaaseen mieleeni tuli ajatus, että moraalitonta pitää hintahuutokauppaa (oma tulkintani) sytostaatista, joka pelastaa henkiä. Lääketeollisuus on kuitenkin bisnestä siinä, missä öljykauppakin. Sitten aloin ajatella, että tämä lääke maksaa todellisuudessa varmasti ihan järkyttävän paljon ja minä suomalaisena olen onnellinen, kun tulen saamaan sitä sairaalan päivähoitomaksulla. Ja vielä todennäköisesti tulen kiroamaan sen sivuvaikutukset satoja kertoja. 

Jos olisin syntynyt Yhdysvalloissa köyhänä, ja ilman yksityistä sairasvakuutusta (44,3 miljoonaa amerikkalaista), sairauttani ei edes hoidettaisi. Sama olisi monessa muussakin maassa maailmassa. Ilman yksityistä vakuutusta, olisin jäänyt ilman hoitoa ja kasvaisin jo ruohoa. 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Asiakaskokemuksia Valiolta ja leffoista

Hyvä asiakaskokemus Perheeni suosikkijuusto on Oltermanni. Sen säilyttäminen ilmatiiviisti on aina ollut haaste. Muistin, että joskus oli myynnissä erikoiseriä juustoja pyöreässä muovirasiassa. Laitoin Valiolle palautetta, että toivoisin niitä jälleen myyntiin tai muuta vinkkiä säilytykseen. Muissa juustoissa on mm. näppärä tarra sulkemiseen. Meni kolme päivää ja postilaatikossa oli näppärä muovikansi. Loistavaa ja nopeaa reagointia pulmaani.  Oscarin arvoisen elokuvan etsintää Olen taas kuluttanut Finnkinon penkkejä parin leffan verran. Ensin kävin katsomassa Talvisen tarinan, joka on maaginen aikuisten satu. Kuten sadussa aina, tässäkin hyvä voittaa pahan. Pisteitä tulee aina automaattisesti kaikille New Yorkiin sijoittuvile leffoille.  Eilen kävin katsomassa The Monuments Menin. Olin odottanut sitä kovasti nähtyäni trailerin useasti. Ja tietysti George Clooneyta katsoisi pari tuntia mukavassa penkissä karkkeja syöden vaikka still-kuvana. Elokuva ei saanut hyviä arvosteluita kriitiko

Mitä eroa on pohjalaisella naisella ja terroristillä?

No, terroristin kanssa voi neuvotella. Ajattelin kirjoittaa jotain Naistenpäivän kunniaksi ja sitähän ei voi tehdä ilman viittauksia omiin juuriinsa. Pitäisi varmaan kirjoittaa tärkeistä asioista, kuten lapsiavioliitoista, ihmiskaupasta, tyttöjen kouluttamista, perheväkivallan uhreista jne., mutta päätin ottaa henkilökohtaisemman näkökulman. Jotenkin tämä elämänvaihe on sellainen, että en nyt kestä ahdistavia ja raskaita aiheita. Jatkan siis pohjalaisuuden teemalla, koska se on niin voimakkaasti leimannut omaa elämääni naisena.   Perheessämme oli kolme tytärtä, joista minä olen keskimmäinen. Isäni sanoi, että neljän naisen kanssa pärjää, kun pitää lompsan auki ja suun kiinni. Hän kyllä piti hyvin periaatteestaan kiinni. Aina, kun käväisin liikkeessämme, laittoi hän käden takataskussa olevalle lompakolle ja kysyi "Paljonko?". Sanotaan, että isän tapa kohdata tyttärensä, muovaa eniten itsetuntoa. Kyllä sinä olet fiksu tyttö ja pärjäät varmasti elämässä. Ei sinusta koskaan

Sinä pieni urhea nainen

                                                                           Nukkumaan käydessä ajattelen: Huomenna minä lämmitän saunan, pidän itseäni hyvänä, kävelytän, uitan, pesen, kutsun itseni iltateelle, puhuttelen ystävällisesti ja ihaillen, kehun: Sinä pieni urhea nainen, minä luotan sinuun. Eeva Kilpi Kylläpä on kulunut pitkä aika, yli kaksi kuukautta, kun olen viimeksi kirjoittanut mitään. Olen jo saanut huolestuneita kyselyitä voinnistani. Älkää olko huolissanne. Kaikki on oikein hyvin. Jostain syystä yleinen innostukseni kirjoittamiseen on ollut kateissa.  Joulu sujui varsin perinteisesti mökillä, mutta aiottua pienemmällä kokoonpanolla. Uusi vuosi vietettiin tuttavien luona Rukalla ja sieltä ajeltiin Lapin maisemia ihaillen Äkäslompoloon. Viikko tarjosi vaihtelevia säitä, kuten usein tammikuussa. Olen käynyt Ylläksellä 44 vuotta ja oli varmaan ensimmäinen kerta, kun tunturin huipulla oli tyyntä. Alkuviikosta inversio oli voimakas ja se aiheutti suuret lämpötilan vaihtelut.