Siirry pääsisältöön

Äitejä ja tyttäriä

Viime viikon teemaksi nousi äidit ja tyttäret. Kävin katsomassa ensin leffan Perhe - August: Osage County ja sitten teatterissa Kaikki äidit, kaikki tyttäret. Molemmat laittoivat miettimään omaa äitisuhdetta ja itseäni äitinä. Sunnuntaina äitiyteni saavutti yhden pisteen, kun kuopukseni täytti 18 ja virallinen velvollisuuteni kasvattajana päättyi. Tosin tästäkin eteenpäin taitavat tyttäret kasvattaa enemmän minua kuin minä heitä. 

Meitä äitejä taitaa olla kolmenlaisia: huolehtivia kanaemoja eli super-mamoja, neutraaleja ja sitten ikäviä äitejä. Elokuvia ja teatteriesityksiä tehdään yleensä ikävistä äideistä. Super-mamat paistattelevat aikakausilehdissä ja saavat meidät neutraalit äidit tuntemaan itsemme niin huonoiksi ja riittämättömiksi äideiksi. Itseni luokittelen neutraaliksi, tavalliseksi äidiksi. En ole kanaemo, mutta toivon olevani läsnä ja apuna, kun lapseni sitä tarvitsevat. 


On hienoa olla osa äitien ketjua, joka omassa mielessäni on alkanut isoäidistäni Saimista ja jatkuu nyt Veeran kautta. Pohdiskelin, mitä yhteistä meissä sukuni äideissä on ja löysin ainakin muutaman asian. 

Pohjalaisuus
Mitä eroa on pohjalaisella vaimolla ja terroristilla? Terroristin kanssa voi neuvotella. No, vitsi vitsinä. Olen ylpeä meistä pohjalaisista naisista. Me ei romaheta, kuten imatralaiset. 

Pelihimo
Olemme kaikki innokkaita pelaajia. Läheltä piti, että en itsekin syntynyt kesken korttipelin. Sama peli-into on siirtynyt tytöilleni ja yleensä pannaan seurapelit pystyyn, kun olemme yhdessä.

Liikunnallsuus
Äitini oli nuorena taitava pesäpalloilija ja liikunta on kuulunut hänen elämäänsä aina. On vähän epäreilua, että hän edelleen 77-vuotiaana tekee pidempiä hiihtolenkkejä kuin minä. Hänen viikko--ohjelmaansa kuuluu edelleen kolme-neljä jumppatuntia. Ei siis ihme, että liikuntakärpänen on purrut myös minuun ja tyttäriini. 

Haravointi-geeni
Olen yhtä intohimoinen haravoija kuin äitini. Vielä tätä himoa ei ole havaittavissa tyttärissäni, mutta minullekin se tuli vasta kesämökin myötä. Lapsena se oli pakkopullaa ja siskon kanssa kellotimme jopa toistemme vessassa käynnit, ettei toinen lintsaa. Tänäänkin tulin mökille muutamaksi päiväksi haravoimaan kevättä esiin. 

Kaikki äitini, kaikki tyttäreni
Kolme loistavaa näyttelijää (Miitta Sorvali, Pirjo Heikkilä, Sanna Stellan) ja lukuisat tarinat äidistä ja tyttäristä. Niistä syntyi oikein viihdyttävä esitys, jonka teema voisi olla, että äitikin on vain ihminen. Esitys hauskutti, mutta se laittoi varmaan naisvaltaisen yleisön pohtimaan omaa äitisuhdettaan.

Viikon elokuva: Perhe - August: Osage Count
Nyt ei ollut kyllä nautinnollinen elokuvaelämys. Ei auttanut, vaikka Meryl Streep ja Julia Roberts ovat loistavia näyttelijöitä. Tuli vähän sama fiilis kuin Vuosaari-leffan jälkeen. Miksi mennä katsomaan leffaa, josta jää vain ikävä mieli. Perhe oli pelkkää riitelyä, vihaa ja huutamista. Edes loppu ei ollut onnellinen. En suosittele.

Tapaksia suomalaiseen tapaan
Sunnuntaina juhlittiiin Even synttäreitä ja olimme jo Madridin matkalla miettineet, että tarjoilut voisivat olla espanjalaiseen tyyliin tapaksia. Suunnittelimme ja valmistimme menun Oonan kanssa ja se oli vallan mukavaa puuhastelua. Ihanan kakun valmisti isoveli. Sisarukset antoivat Evelle lahjaksi laskuvarjohypyn,  joka jo nyt kauhistuttaa äitiä.


Safkaa2-kirjasta testattiin härkätatakia, joka oli erinomaista. Hyviä olivat myös viikunapekonit, avokado-vuohenjuusto-kinkkukääröt ja meloni-aurajuusto-kinkkukääröt. 



Kommentit

  1. Mun mielestä olet aina ollut täydellisen sopivasti läsnä ja tukena. Liika hössötys ei onneksi kuulu sun luonteeseen :) koen saaneeni tosi hyvän kasvatuksen, vaikka sitä arvostaakin vasta näin aikuisiällä. En ehkä nimittäin ollut se helpoin lapsi meistä ;)

    -Oona

    VastaaPoista
  2. Sä olet ollut just täydellinen äiti. Ja nyt kun on omia lapsia, niin vielä enemmän arvostaa sitä, että kuitenkin pitkään meistä huolehdit ihan yksin. Arvostan :)

    Luulen itse olevani äitinä jotain neutraalin ja hössöttäjän välimaastosta :D

    -v-

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Asiakaskokemuksia Valiolta ja leffoista

Hyvä asiakaskokemus Perheeni suosikkijuusto on Oltermanni. Sen säilyttäminen ilmatiiviisti on aina ollut haaste. Muistin, että joskus oli myynnissä erikoiseriä juustoja pyöreässä muovirasiassa. Laitoin Valiolle palautetta, että toivoisin niitä jälleen myyntiin tai muuta vinkkiä säilytykseen. Muissa juustoissa on mm. näppärä tarra sulkemiseen. Meni kolme päivää ja postilaatikossa oli näppärä muovikansi. Loistavaa ja nopeaa reagointia pulmaani.  Oscarin arvoisen elokuvan etsintää Olen taas kuluttanut Finnkinon penkkejä parin leffan verran. Ensin kävin katsomassa Talvisen tarinan, joka on maaginen aikuisten satu. Kuten sadussa aina, tässäkin hyvä voittaa pahan. Pisteitä tulee aina automaattisesti kaikille New Yorkiin sijoittuvile leffoille.  Eilen kävin katsomassa The Monuments Menin. Olin odottanut sitä kovasti nähtyäni trailerin useasti. Ja tietysti George Clooneyta katsoisi pari tuntia mukavassa penkissä karkkeja syöden vaikka still-kuvana. Elokuva ei saanut hyviä arvosteluita kriitiko

Sinä pieni urhea nainen

                                                                           Nukkumaan käydessä ajattelen: Huomenna minä lämmitän saunan, pidän itseäni hyvänä, kävelytän, uitan, pesen, kutsun itseni iltateelle, puhuttelen ystävällisesti ja ihaillen, kehun: Sinä pieni urhea nainen, minä luotan sinuun. Eeva Kilpi Kylläpä on kulunut pitkä aika, yli kaksi kuukautta, kun olen viimeksi kirjoittanut mitään. Olen jo saanut huolestuneita kyselyitä voinnistani. Älkää olko huolissanne. Kaikki on oikein hyvin. Jostain syystä yleinen innostukseni kirjoittamiseen on ollut kateissa.  Joulu sujui varsin perinteisesti mökillä, mutta aiottua pienemmällä kokoonpanolla. Uusi vuosi vietettiin tuttavien luona Rukalla ja sieltä ajeltiin Lapin maisemia ihaillen Äkäslompoloon. Viikko tarjosi vaihtelevia säitä, kuten usein tammikuussa. Olen käynyt Ylläksellä 44 vuotta ja oli varmaan ensimmäinen kerta, kun tunturin huipulla oli tyyntä. Alkuviikosta inversio oli voimakas ja se aiheutti suuret lämpötilan vaihtelut.

Mitä eroa on pohjalaisella naisella ja terroristillä?

No, terroristin kanssa voi neuvotella. Ajattelin kirjoittaa jotain Naistenpäivän kunniaksi ja sitähän ei voi tehdä ilman viittauksia omiin juuriinsa. Pitäisi varmaan kirjoittaa tärkeistä asioista, kuten lapsiavioliitoista, ihmiskaupasta, tyttöjen kouluttamista, perheväkivallan uhreista jne., mutta päätin ottaa henkilökohtaisemman näkökulman. Jotenkin tämä elämänvaihe on sellainen, että en nyt kestä ahdistavia ja raskaita aiheita. Jatkan siis pohjalaisuuden teemalla, koska se on niin voimakkaasti leimannut omaa elämääni naisena.   Perheessämme oli kolme tytärtä, joista minä olen keskimmäinen. Isäni sanoi, että neljän naisen kanssa pärjää, kun pitää lompsan auki ja suun kiinni. Hän kyllä piti hyvin periaatteestaan kiinni. Aina, kun käväisin liikkeessämme, laittoi hän käden takataskussa olevalle lompakolle ja kysyi "Paljonko?". Sanotaan, että isän tapa kohdata tyttärensä, muovaa eniten itsetuntoa. Kyllä sinä olet fiksu tyttö ja pärjäät varmasti elämässä. Ei sinusta koskaan